hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A jó, a rossz és az ingyen pénz
 Defláció környékezi a világot

2015. 01. 30.
Úgy tűnik, hogy az Európai Központi Bank (EKB) már minden munícióját elfüstölte a defláció elleni harcban – olvasható a Der Spiegel hasábjain. Így egyre több közgazdász követeli az EKB-tól, hogy – amerikai mintára - nyúljon az „ingyen pénz” eszközéhez. De vajon ez segítene?

Az ötlet elsőre teljes őrült­ségnek hangzik: képzeljük el, hogy minden eurózónabeli lakos (jelenleg 337 millió fő) talál egy 500, de inkább 3000 eurós fizetési utalványt a postaládájában. Csak úgy, ajándékba. „Szeretettel Frankfurtból! Az EKB.” Pedig ez a forgatókönyv sokkal kevésbé abszurd, mint amilyennek leírva tűnik. Sőt, sok igen tekintélyes akadémikus és pénzügyi szakértő pontosan ezt várja el most a valutaunió központi irányítójától!

A logika szerint ezek a „szerencsés nyertesek” rögtön mennének is a boltokba költekezni, és ezzel stimulálnák a bénult gazdaságot. Ennek hatására a vállalatok is növelnék a termelést, ami egyaránt vezetne gazdasági növekedéshez és az árak – egészséges, kereslet hajtotta – emelkedéséhez.

Jelenleg az eurózóna inflációs rátája alig lépi túl a nullát, és ez egyre többeket tölt el aggodalommal, vizualizálva a ’33-as amerikai Nagy Válság rémképeit. „Az EKB, amelynek fő feladata az euró stabilitásának megőrzése, most teljesen harcképtelen” – írja a Der Spiegel. És ebben az elkeseredett helyzetben egyre többen propagálják a „helikopter pénz” alkalmazását, azaz hogy ingyen pénzzel hintsék meg a gazdaságot. Egy dolog ugyanis a napnál is világosabb: Draghi és kollégái már az összes klasszikus fegyvert bevetették a defláció ellen – hiába. Az EKB mindeddig olcsó hitellel tömte a bankokat, vagy éppen felvásárolta kockázatos befektetéseiket annak reményében, hogy azok majd cserébe kedvezően hitelezik a vállalkozásokat és a lakosságot. A gond ezzel csak annyi volt, hogy a cégek és a háztartások már annyira eladósodtak, hogy a hátuk közepére sem kívánták az újabb kölcsönöket, így az olcsó forrás sosem jutott el az igazi címzettekhez.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!