Kereső toggle

Keserédes hecckampány

Egyél almát, hogy bosszantsd Putyint!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az orosz gazdasági bojkott igen érzékenyen érinti a balti államok mellett Lengyelországot is. A lengyelek mint a világ legnagyobb almaexportőrei most figyelemfelkeltő médiakampányba kezdtek „Putyin ellen” a Facebookon és a YouTube-on keresztül.

Mint ismeretes, az elmúlt hónapokban az USA és az Európai Unió gazdasági szankciókat vezetett be az orosz állami tulajdonban levő bankok és olajtársaságok ellen az ukrán konfliktus ismételt fellángolása okán. Oroszország pedig „megtorlásul” egyéves importtilalmat hirdetett több európai ország agrárexportja ellen. (Mindenkinek rossz. Hetek, 2014. augusztus 15.) Tallintól Varsóig heves indulatokat váltott ki Moszkva legújabb kereskedelmi akciója. Dalia Grybauskaitė, Litvánia elnöke éles kritikával illette Putyint egy nappal az után, hogy életbe lépett az orosz bojkott. „Oroszország teljesen megbízhatatlan és kiszámíthatatlan üzleti partner” – mondta Grybauskaitė. Észtországban, Litvániában, Lettországban és Lengyelországban az élelmiszer-termelők és a politikusok ugyan számítottak a szankcióra, de a korai bejelentés még őket is felkészületlenül érte.

Lengyelország, az egyik érintett, amely nem mellékesen a világ legnagyobb almaexportőre, emiatt előreláthatólag jelentős almatöbbletet fog felhalmozni az év végére. A múlt évben 677 ezer tonna, azaz több mint 245 millió euró értékű almát exportált Oroszországba, ami a teljes lengyel kivitel 56 százalékát tette ki. Idén augusztus 1-jén, az orosz tilalom életbe lépésével azonban gyakorlatilag megszűnt ez az exporthányad. A lengyel mezőgazdasági minisztérium becslése szerint a tilalom csaknem 500 millió eurós veszteséget jelent a lengyel gazdák számára.

Bár a három balti állam teljes exportjából csak kisebb szeletet képvisel az Oroszországnak szállított élelmiszer-mennyiség, a helyi tejtermelők ugyanakkor hatalmas veszteséget kénytelenek elkönyvelni. Négy nappal a tilalom bevezetése után például Litvánia második legnagyobb tejtermékgyártója, a Pieno Zvaigdzes bejelentette, hogy a vis major helyzetre való tekintettel felmondja a lettországi tejtermelő üzemekkel kötött szerződését. Evaldas Gustas, Litvánia gazdasági minisztere szerint a tilalom gazdasági hatása nem lesz széles körű, ugyanakkor ha sokáig érvényben marad, az a teljes litván GDP-növekedést 0,2 százalékponttal vetheti vissza.

A helyi kormányzatok persze igyekeznek segíteni a helyzeten: Riga például adókedvezményben részesíti azokat a lett vállalatokat, amelyek teljes exportjának több mint 10 százalékát az Oroszországba szállított termékek teszik ki. Varsó az almabortermelők kártalanítására keres olyan megoldást, ami nem érinti az alkoholtermékekre kivetett jövedéki adót. Ám a lengyel kormány leginkább arra apellál, hogy a termelőket majd Brüsszel fogja megfelelő mértékben kompenzálni. A lengyel farmerek ugyanakkor nem elégedettek az Európai Bizottság legutóbbi 125 millió eurós ajánlatával.

A szankcióra adott válaszul a lengyel média nemrég széles körű társadalmi kampányt indított Facebookon és YouTube-on „Egyél almát, hogy bosszantsd Putyint!” címmel. A francia Intermarché nevű áruházlánc pedig azt tervezi, hogy a Lengyelország és Litvánia által határolt, „beékelt” orosz területre, Kalinyingrádba szállít negyven tonna almát. Az akciónak humoros propagandacélja is van, az áruházlánc ugyanis párhuzamot von az almaszállítmány és a Kelet-Ukrajnába szállított orosz „humanitárius konvoj” között.

Sajnálatos módon, négy héttel az orosz tilalom érvénybe lépése után és az almaszezon közeledtével nem úgy tűnik, hogy a lengyelek több almát ennének. A közösségi médiában elindított kampány ellenére az almatermelők és a szupermarketek elmondása szerint az értékesített mennyiség nem változott. Ahhoz, hogy a tilalom okozta károkat enyhíteni tudják, a lengyel embereknek kétszer annyi almát, vagyis fejenként évi 30 kilogrammot kellene elfogyasztaniuk. Kampány ide vagy oda, az almatermelők kénytelenek más vásárlók után is nézni. Varsó épp Washingtont igyekszik most meggyőzni arról, hogy nyissa meg az amerikai piacot a lengyel almák előtt. A kísérlet azonban egyelőre nem sok sikerrel kecsegtet, Amerikában ugyanis szigorú szabványelőírások vannak érvényben az élelmiszer-behozatalra, valamint számítani lehet az amerikai termelők és farmerek széles körű tiltakozására is.

Olvasson tovább: