Kereső toggle

Állami kozmetikaipar

Közmunkásokkal szorítják le a munkanélküliséget

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Minden eddiginél többen, összesen kétszázezren vesznek részt közfoglalkoztatási programban a téli időszakban: 100 ezren dolgoznak majd, 100 ezren pedig különféle képzésekben vesznek részt. Bár nem tudni, hogy árokásás vagy adatrögzítés lesz-e a feladat, nem ajánlatos passzolni a felkínált lehetőséget.

Egy időben ennyien még soha sem vettek részt Magyarországon közmunkaprogramban, ami óriási lehetőség és felelősség is egyben – jelentette ki a gazdasági tárca államtitkára, Czomba Sándor a december 1-jén induló és április végégi tartó projekt kapcsán. A munkáltatók az önkormányzatok lesznek, a bér és járulékterheket – 2013-re vetítve nagyjából 20 milliárd forintot – az idei költségvetés állja majd. A 100 ezer ember képzésének 24 milliárd forintos költségét ugyanakkor európai uniós forrásból finanszírozza a kormány. Az ingyenes képzés idejére a nyolcórás közfoglalkoztatási bért kapják meg a résztvevők, ami jelenleg bruttó 75 500 forint, azaz nettó 49 453 forint. Az állam az utazási költségek térítéséhez is hozzájárul az elképzelések szerint.

A közmunkások számának ilyen drasztikus mértékű emelése azonban nem is olyan egyszerű, mint ahogy gondolnánk. A munkaügyi központokban lapunk információja szerint minden regisztrált ügyfélnek felajánlják a közmunkát, anélkül, hogy konkrétan tudnák, mi lesz a feladat: nehéz fizikai munka, adatrögzítés, vagy egy képzésen kell ücsörögni öt hónapot. Kovács Lajos munkajogi szakértő szerint már itt felvetődik egy komoly probléma, mert olyan munka elfogadására nem lehet kötelezni senkit, amelyről nem tudható, hogy pontosan mit is kell majd dolgozni. Most mégis ez történik, rohamtempóban hívják be az embereket, és aki nem vállalja a közmunkát, az bizony hamar kirepül a rendszerből. A regisztrált munkanélküli státusz elvesztése pedig sok hátránnyal jár, például, ha alkalmazná egy munkaadó, nem kapja meg utána sem a bértámogatást, sem a járulékkedvezményt, ami tartós munkanélküli foglalkoztatása esetén járna.

Az alapkompetencia-képzéseket és a 7. és a 8. osztály elvégzéséhez szükséges felzárkóztató programokat a Türr István Képző és Kutató Központ (TIKK) valósítja meg az önkormányzatok és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) segítségével. A TIKK egyik neve elhallgatását kérő munkatársa szerint őrült tempóban keresik a tanárokat, akik még tudnak és akarnak munkát vállalni a programban, de a KLIK is átirányít majd minden kollégát, akinek van a munkaidejében szabad óra. Egy lapunknak nyilatkozó tanárnő is így járt az egyik békési falu általános iskolájában. Közölte vele az igazgató, hogy el kell vállalnia önként a munkát, mert akkor talán jut neki óradíj, de ha kivezénylik őt és kollégáit, akkor nincs külön díj a plusz munkáért.

Papp Zoltán adminisztrátorként dolgozott tizenöt évet, mellette a könyveléshez is ért, de nem talál munkát már közel két éve. Ötven felé már nem kapkodnak az emberért, pláne Békésben, így aztán neki is felajánlották a közmunka lehetőségét egy olyan egészségügyi intézményben, amely sérült gyerekkel foglalkozik: éjszakai műszakban segédápolóként akarták foglalkoztatni. Zoltán erre nemet mondott képzettség és ismeret hiányában, amit akkor a munkaügyi központ munkatársa ugyan elfogadott érvként, de a héten ismét behívatták a december elején induló munkára, de csak ároktakarítást vagy hólapátolást ajánlottak neki, és nyomatékosan felhívták a figyelmét, ezt az állást már ne utasítsa vissza, mert akkor kikerül a rendszerből hatvan napig. Úgy tudjuk, a megyei munkaügyi központoknak ki van adva az ukáz: a decemberi indulásra meg kell lennie a megyénként és térségenként meghatározott létszámnak.

Az önkormányzatok közben lázasan keresik a megfelelő épületet a program végrehajtására. Sok helyen azonban visszamondják a képzésen való részvételt azok, akik foglalkoztatást helyettesítő támogatást kapnak (22  800 forint). „A település állja ennek az összegnek a húsz százalékát, tehát fejenként 4200 forintot havonta. Így ha ezeket az embereket be tudjuk emelni a másik programba, akkor máris spóroltunk a település pénzével” – mondta az egyik békési település polgármestere, aki közel ötszáz főt fog decembertől foglalkoztatni. Egy másik békési polgármester szerint azonban a program egyértelműen a miniszterelnök és a kormány propagandacéljait szolgálja, hogy a jövő áprilisi választásokon nagyon alacsony legyen a munkanélküliségi ráta. „Sunyi szándék van mögötte, mert aki egy percet is eltölt egy kistelepülés szegény negyedeiben, az pontosan tudja, hogy ilyen programokkal semmit sem lehet elérni, az egész csak kozmetikázás” – fogalmazott.

Statisztika mutatóba

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az idén június–augusztusban 3 millió 981 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 67 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek létszáma 440 ezer volt június–augusztusban, 16 ezerrel kevesebb 2012 azonos időszakához viszonyítva. A munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal 9,9 százalékra mérséklődött, utoljára 2009 azonos időszakában volt 10 százalék alatt. 2013 július–szeptemberben a munkanélküliség tovább csökkent, a ráta 9,8 százalékra mérséklődött. A foglalkoztatottak száma eközben 3 millió 990 ezerre nőtt.

Olvasson tovább: