hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Végtörlesztés után árfolyamrögzítés

2012. 01. 26.
A napokban több hírrel is ráijesztettek a végtörlesztőkre. Kiderült, hogy az év végi törvénymódosításoknak köszönhetően szinte ellehetetlenül az ingatlaneladásból végtörlesztők helyzete. Továbbá, egyes híradások szerint, akik csak december végén indították el a végtörlesztésüket, nagy eséllyel kudarcot vallhatnak, mert új hitelkérelmekről ma már csak elvétve döntenek a bankok. Sebaj, áprilistól jön az árfolyamgát!

Igencsak a végét járja már a végtörlesztési kampány. A héten - utolsó bankként - az OTP is beszüntette a kiváltó forinthitelek folyósítását. A „kampánymérleget" tekintve - a január eleji statisztikák szerint - a végtörlesztők ötöde kapott új hitelt. Ezeknek nagyjából fele maradt a saját bankjánál, negyedük egy másik bankhoz, másik negyedük pedig egy-egy takarékszövetkezethez pártolt át. Az adósok nagy része havi sok ezer forintos többletterhet is vállalt azért, hogy saját bankjánál maradjon. Kiderült ugyanis, hogy a hitelintézetek döntő része nem részesíti jelentős anyagi előnyben saját ügyfeleit a végtörlesztési célú hitelfelvételnél. A leggyakoribb kedvezmény talán a közel 30 ezer forint költségű értékbecslés elengedése a saját ügyfelek számára - írta a portfolio.hu. Összességében tehát megérte volna a bankváltás, ám sokan mégis saját számlavezetőjüknél maradtak, hozzájárulva ezzel közvetetten ahhoz, hogy ne alakuljon ki igazi árverseny a bankok között.

Komoly akadályba ütközhetnek ugyanakkor azok a végtörlesztők, akik úgy tervezték, hogy ingatlaneladásból törlesztenek. Az Openhouse Országos Ingatlan Hálózat legújabb közleménye szerint ugyanis „fekete folt van" a végtörlesztés szabályozásában. A bankok - egy múlt év végi törvénymódosítás következtében - nem fogadhatják el az önerő igazolására a megkötött adásvételi szerződést. Márpedig a bejelentett végtörlesztéshez az adósnak legkésőbb január 30-áig igazolnia kell, hogy rendelkezésére áll az az összeg, amellyel hitelét visszafizetheti. Az adásvételnek tehát - magyarázta lapunknak Molnár Kristóf, az Openhouse tulajdonos ügyvezető igazgatója - mindenképpen le kell zárulnia januárban, nem elég az aláírt szerződés. Ez azonban nem mindenki esetében tud teljesülni, aminek ezernyi oka lehet: például, mert a vevő is hitelt vesz fel, mert ő is eladott valamit, mert nem jár le pont addig a betét lekötése, vagy mert csak később jön be neki egy nagyobb összeg. Az igazgató szerint ez akár több ezer embert is érinthet. Hozzátette: kizárt, hogy elírták volna a jogszabályt, inkább arról lehet szó, hogy nem volt jól átgondolva a koncepció, és kihagyták az egyik legkomolyabb végtörlesztő csoportot, az ingatlaneladókat. A cég azt tanácsolja ügyfeleinek, hogy ne várjanak, inkább hívják fel a vevőjüket, üljenek le és próbáljanak egyéni megoldást találni arra, hogy január végéig előálljon a kívánt összeg. Az Openhouse egyúttal a PSZÁF elnökétől is állásfoglalást kért az ügyben - erre azonban lapzártánkig nem érkezett válasz.

Azok a devizahitelesek sem késtek le egyébként semmiről, akik más módon kívánják megkönnyíteni saját helyzetüket. „A makrogazdasági helyzet változása miatt a devizahitelek idén áprilistól belépő új, fix árfolyamú törlesztése, az árfolyamgát új rendszere előnyösebb lesz, mint a végtörlesztés" - állítja a Magyar Bankszövetség alelnöke. Gyuris Dániel hozzátette: miután a forint év eleji jelentős árfolyammozgása és az állampapírok hozamainak növekedése azzal járt, hogy a forintkamatok egyre magasabb szintre jutottak, a forinthitelből való végtörlesztés napjainkban hátrányosabb lehet, mint maga az eredeti devizahitel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!