Kereső toggle

Új adu: Széchenyi Kártya 2

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az új kormány a kisvállalkozások támogatása érdekében „elővette a fiókból” korábbi csodaszerét, a Széchenyi Kártyát. Az elmúlt nyolc év alatt is érdeklődés kísérte a „kicsik” legkedveltebb hitelformáját, és a válságra való tekintettel a kedvezmények is emelkedtek. Augusztustól elindul a Széchenyi Forgóeszközhitel, majd szeptemberi és januári kezdéssel bevezetik a beruházási, végül az önerőhitelt.

A pénzügyi szakemberek azt tapasztalták, hogy a vállalkozások nemcsak a likviditási problémák kezelésére használták a Széchenyi Hitelüket (vagyis rövid ideig tartó, átmeneti pénzigények betöltésére), hanem tipikusan forgóeszköz-beszerzési vagy akár beruházásfinanszírozási célra is. Nem meglepő, hiszen a helyzetüket vizsgáló elemzések rendre arra a következtetésre jutnak, hogy ez a réteg nehezen vagy egyáltalán nem kap hitelt.
A Széchenyi Kártya tehát eddig is nagy űrt töltött be. 2002-es indulása óta közel 128 ezer kártyát adtak át, a kihelyezett hitelállomány pedig 748 milliárd forint. Most azonban lehetővé teszik, hogy a finanszírozási célnak megfelelő hitelt vegye fel a vállalkozás. „A hitel új típusaihoz az állam a garanciavállalás mellett 2 százalék kamattámogatást is biztosít. A támogatott vállalkozói hitelek kamata a háromhavi BUBOR plusz 4-5 százalék lesz. Így az effektív kamat 10-11 százalék körül fog mozogni.
A pontosan teljesítő, korábban is Széchenyi Kártyával rendelkezők kedvezőbb feltételekkel jutnak hitelhez” – mondta el lapunknak Krisán László, a kártyákat kibocsátó KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója. A tervek szerint a hiteligénylés benyújtása után a pénz néhány héten belül megérkezne a vállalkozó számlájára. Akár mind a négyfajta hitelt is igénybe veheti egyszerre. A kormány a központi költségvetésből idén 2004 millió forintot biztosít a hitelkihelyezésekre, az új konstrukciókra pedig további 164 milliós állami támogatást. 2011-re azonban el kívánják érni, hogy a kártya ne a központi büdzsét terhelje, hanem uniós támogatási forrásokból finanszírozzák. A kormányzat a program felfutása érdekében egyszeri 92,2 millió forintos állami támogatást is nyújt a kártyát biztosító intézményrendszernek marketing, kommunikációs és informatikai fejlesztési célokra. Bővebb információk a KA-VOSZ Zrt. honlapján érhetők el (www.kavosz.hu), illetve a hitelezésben részt vevő bankoktól kaphatók (MKB, OTP, Erste, Volksbank, Takarékszövetkezetek).

Olvasson tovább: