hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Cserére fel! Hűtőszekrény-, mosógépakció

2010. 04. 10.
Március végétől a klímavédelem jegyében lehetőség nyílik arra, hogy megszabaduljunk régi hűtőszekrényünktől vagy mosógépünktől.

Mivel a magyarországi háztartásokban a nagyobb háztartási gé­pek 40 százaléka tíz évnél idősebb, az energiafelhasználásuk kétszer annyi, mint az „A” energiaosztályos készülékeknek. Ez az arány országos szinten is érzékelhetően nagyobb energiafogyasztást kíván meg. Amennyiben valamennyi kevésbé korszerű készüléket energiatakarékosra cserélnénk, országos szinten több mint 1,85 milliárd tonnával csökkenhetne a széndioxid-kibocsátás. Csupán a 8 évnél idősebb készülékek cseréjével 1,66 milliárd tonnával kevesebb lenne a kibocsátás. Ezért indította útjára a Környezet­védelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) azt a pályázatát, melynek keretén belül bizonyos társadalmi csoportok számára lehetőség nyílik régi hűtőszekrényüket és mosógépüket a legmodernebbre cserélni.
A pályázaton csak nyugdíjasok, nagycsaládosok, fogyatékkal élők, illetve munkanélküliek vehetnek részt. Az érintetteknek az őket képviselő érdekvédelmi szervezeteknél, alapítványoknál kell jelentkezniük, a pályázatokat maguk a szervezetek nyújtják be. A kiírás szerint 60 ezer forintot lehet elnyerni mosógépekre, és 70 ezret hűtőszekrényekre, melyeknek minimum „A”, vagy „A+” illetve „A++” energia-hatékonyságú új gépeknek kell lenniük.
A programban egy háztartás csak egy támogatásra jogosult szervezet listájában szerepelhet és részesülhet háztartási gépcserében. A támogatás vissza nem térítendő, melynek 90 százalékát a szerződéskötést követő 30 munkanapon belül, a fennmaradó 10 százalékát pedig a szerződött támogatás elszámolásának elfogadását követően utalják át a támogatást elnyert szervezetek számlájára. Hogy ki melyik szervezethez fordulhat, megtudhatják a helyi önkormányzatoknál, művelődési házaknál.
Orbán Péter, a KVVM főosztályvezetője megkeresésünkre elmondta, hogy az érintett társadalmi csoportok jelentkezésénél egy adatlapot kell kitölteni, amelyben meg kell adni a lecserélésre szánt gép márkanevét, gyártási idejét, energiafelhasználását. Nincs kikötés arra vonatkozóan, hogy hány éves gép számít „öregnek”, de – mivel a széndioxid-kibocsátás csökkentése a cél –  mindenképpen működőképesnek kell lennie a lecserélendő gépnek.ŰA pályázat benyújtásakor az igénylőknek ki kell választaniuk a felsorolt listából, milyen márkájú és kategóriájú készüléket szeretnének.
A pályázat pozitív elbírálása esetén a szállítók ingyenesen viszik házhoz az új háztartási gépeket, s mivel a gyártóknak kötelességük visszavenni a régi gépeket, a fuvarozók egyúttal el is szállítják a régi készülékeket. Előírás az is, hogy minden régi és új használatba helyezett háztartási gépről fotó készül.
Van lehetőség arra is, hogy az elnyerhető összegnél drágább készülékeket válasszunk, ebben az esetben azonban saját zsebből kell kiegészíteni a hiányzó összeget.
A pályázatok benyújtására folyamatosan, 2010. március 24-től október 30-ig, vagy a támogatási keretösszeg rendelkezésre állásának függvényében a miniszter döntéséig van lehetőség.

Energiakalkulátor

Hasznos honlap érhető el a www.energia­kalkulator.hu portálon, ahol sok jó tanács és hasznos számítás érhető el az otthoni energiafelhasználásunkról. Ha beírjuk a kalkulátorba, hogy milyen méretezésű, típusú és korú a hűtőszekrényünk, megkapjuk, mennyi áramot fogyaszt évente, illetve mennyit fogyasztana egy új, azaz mekkora összeget takaríthatnánk meg új vásárlása esetén. A portálon a fényforrásaink fogyasztását is górcső alá vehetjük. Ha beírjuk, hány darab, hány wattos izzónk van a lakásban, megkapjuk, hogy mennyi pénzt spórolhatnánk meg évente, ha kompakt égőre cserélnénk le. Ki gondolná, hogy egyetlen 60 wattos izzó évente 2580 forinttal többet fogyaszt, mint egy kompakt fénycső, egy 120 wattos pedig 5810 forinttal többet. Ha egy kisebb méretű lakás hét 60 wattos izzóját vesszük alapul, 18 ezer forinttal fizetünk többet áramra, mintha lecserélnénk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!