hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Korrupt korunk
Mi van a válság mögött?

2009. 08. 07.
Éppen a válság miatt lenne égetően fontos minél hamarabb felszámolni világméretekben a korrupciót. Ez ugyanis közvetve hozzájárul a recesszió kialakulásához.

Senki sem tudja pontosan, mekkora kárt okoz a korrupció az egyes országokban. Pedig a korrupció megszüntetése, ha lehet, még a monetáris politikánál is fontosabb eszköze lehetne a szegénység felszámolásának - fogalmazott Claire Berlinski, az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) munkatársa.

A Policy Review-ban megfogalmazott véleménye szerint  a gazdasági válság közepette a korábbinál is hasznosabb lenne, hogy a szakemberek felmérjék az egyes országokra jellemző korrupció fajtáit és mértékét. Meggyőződése, hogy ezek közvetve hozzájárultak a világméretű recesszió kialakulásához. A felszámolás első lépése a visszaélések pontos felmérése kellene hogy legyen - véli Berlinski. Tudni kell ugyanis - tette hozzá -, hogy azokban az országokban, ahol az állami hivatalnokok megvesztegethetők és ezzel párhuzamosan az üzleti világban is elterjedtek a visszaélések, gyakorlatilag nincsen lehetőség

a piac megfelelő ellenőrzésére. Éppen ezért Berlinski szerint a megbízhatatlanná vált ellenőrzési mechanizmusok hozzájárulhattak ahhoz, hogy az elmúlt időszakban a kockázati tőke ámokfutásba kezdett, és a hitelkihelyezések hajszolása ingatlanpiaci buborékot idézett elő.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!