Kereső toggle

A bank, amely igazán közel állt hozzánk

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az egyik internetes portál olyan dokumentumok birtokába jutott, melyek szerint az Orbán-kormány vezetői tudtak arról, hogy a Postabank menedzsmentje törvénytelenségeket követ el, és hozzásegít a bank túlkonszolidálásához. Milliárdos vagyontárgyak kerültek – fillérekért – Fidesz-közeli személyekhez, cégekhez. Bár a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) pontos képet rajzolt a visszaélésekről, az akkori felelősök ezt elhallgatták, nem fordultak az igazságszolgáltatáshoz.Keller László Fotó: Somorjai L.

Astop.hu internetes portál nyilvánosságra hozta azt a dokumentumot, amely felélesztette a nyolc éve eltemetett Postabank-ügyet. A dokumentumot a Kehi készítette a Postabank konszolidációjáról, melyet Stumpf István, akkori kancelláriaminiszter 20 évre titkosított. Ebben az ellenőrzést végző szakemberek számos olyan súlyos állítást fogalmaztak meg, mint hogy a bank konszolidációja kapcsán többrendbeli hűtlen kezelés, a számviteli törvény megsértése, jogosulatlan pénzügyi tevékenység történt, s a bank akkori vezetése felelőssé tehető a pénzintézet mintegy 30 milliárd forintos túlkonszolidálásáért.

Mint emlékezetes, a Princz Gábor vezette pénzintézet 1997-ben súlyos anyagi válságba került, majd az Orbán-kormány 152 milliárdos tőkeinjekcióval megmentette a teljes csődtől. Számos szakember már akkortájt hangot adott meggyőződésének, hogy túlméretezett a konszolidáció. A Postabank azóta magánkézbe került, az osztrák Erste Bank több mint 100 milliárdért megvásárolta az államtól. A nyolc évvel ezelőtti események azonban máig kísértenek. 

A KEHI ellenőrei úgy vélik, hogy legalább 30 milliárd forintos kárt okozott az államnak a bank menedzsmentje a PB Workout Kft. tevékenysége során. A jelentés szerint a Postabank menedzsmentjének az állt az érdekében, hogy minél nagyobb veszteséget mutasson ki, ennek megfelelően a bank értékeinek nyilvántartása rendkívül „torz és alábecsült” volt. A jelentés azt is leszögezi, hogy a befektetések értékének becslését nem hitelesítette könyvvizsgáló. 

A KEHI részletesen foglalkozik a PB Workout Kft. szerepével. A hivatal szerint e társaságon keresztül mintegy 34 milliárd forintos veszteséget tudott elszámolni a bank azzal, hogy számos vagyontárgyat neki adott el, azaz vitt ki a bankból – papíron. Ennek ellenértékét pedig államkötvényekben megkapta a bank az államtól, ami szépen kamatozott, miközben valójában a saját tulajdonában maradtak az „eladott” vagyontárgyak is, hiszen a Workout Kft. 100 százalékban a Postabank tulajdonában állt. A céghez számos postabankos vállalat, mintegy 52 milliárdos vagyon került át, ám a sorozatos kereszttulajdonlások miatt hamarosan áttekinthetetlenné váltak az érdekviszonyok. Amint az ellenőrök megállapították: „A pénzmozgások valódi irányát és célját a cég látszólag bonyolult tranzakcióival igyekezetett elfedni.” A Workout Kft. ahelyett, hogy hozzájárult volna a bank veszteségeinek csökkentéséhez, 3,7 milliárdos veszteséget halmozott fel. 

Keller László, aki a Medgyessy-kormány államtitkáraként az Orbán-kormány kétesnek ítélt ügyeinek vizsgálatát végezte, a Hetek kérdésére kifejtette: a PB Workout Kft. létrehozását az akkori kormányhatározat nem tartalmazta. A kft.-t ugyanis a bank konszolidációjáról rendelkező határozat előtti napokban hozta létre a Postabank 3 millió forintos törzstőkével. Azt csak a bank akkori vezetése tudná megmondani, miért volt erre szükség – mondta Keller. Feltételezhetően azért, mert ezen a cégen keresztül volt lehetőség arra, hogy a bank, illetve a kormány belső köre számára kedvezően értékesítsék az ingatlanokat, vagyontárgyakat. Megismerve a KEHI jelentését, Keller hűtlen és hanyag kezelés gyanúja, valamint a Workout Kft. jogosulatlan pénzügyi tevékenysége és befektetési szolgáltatásai miatt nyomozás elrendelését kérte a rendőrségtől. Azok ellen pedig, akik olvasták a KEHI jelentését, de elmulasztottak intézkedni, bűnpártolás megállapítása miatt kért nyomozást. Keller szerint Stumpf Istvánnak, aki Varga Mihály akkori pénzügyminiszterrel együtt felelős volt a Postabank konszolidálásáért, szemet kellett volna szúrnia a jelentésben megfogalmazottaknak, annak a cégnek a szerepéről már nem is beszélve, amelyről maga a kormány nem is rendelkezett, mégis aktívan részt vett az ügyletekben. „Számomra életszerűtlen Stumpf védekezése, amikor kétségbe vonta a napvilágot látott dokumentum valódiságát” – mondta kérdésünkre Keller. 

Stumpf István ugyanis az MTI-nek kijelentette: „Más KEHI-jelentés nincsen, ezért mindenki, aki azt állította, hogy KEHI-jelentésről nem tud, igazat mondott. Részanyagok vannak, de hogy ezek milyen típusú részanyagok, arról halvány lila gőze nincs senkinek, mert nincs a kezében az eredeti példány, amivel össze tudja hasonlítani.” Keller László ezzel szemben azt állítja, hogy ő maga is ebből a dokumentumból dolgozott 3 évvel ezelőtt. A Postabank konszolidációjának minden mozzanatát dokumentumok követik. Ma is könnyen kideríthető lenne, mi is történt valójában, hiszen minden rekonstruálható – szögezte le. Éppen ezért nehezen érthető, miért nem kezdett nyomozást a rendőrség vagy az ügyészség. 

Közel a tűzhöz

A Kehi jelentése szerint a Postabank egyik lízingcége, a Nádor Lízing Kft. tulajdonában levő balatonfüredi üdülő kijátszásával több száz milliós haszon volt elérhető. Az 530 millió forintra értékelt üdülőkomplexumot a Workout Kft. potom 501 ezer forintért adta el az Akkord Veresegyháza Kft.-nek, ahonnan az egy kanyarral átvándorolt Réti András ügyvéd érdekeltségébe tartozó Sigma Követeléskezelő Rt.-hez. Az ingatlant később piaci áron, több mint félmilliárd forintért értékesítették. A Népszabadság e témával foglalkozó cikkében emlékeztet, hogy Réti a Fidesz 1998-as és 2002-es kampányában, valamint az Országimázs Központ tevékenységében kulcsszerepet játszó Wermer András érdekkörébe tartozó cégek jogi képviseletét látta el.

Egy másik postabankos tranzakció során is felbukkant egy Fidesz-közeli személy. 2000-ben néhány dunántúli Postabank-ingatlant az a Szász István Attila ügyvéd szerzett meg, aki Orbán Viktor feleségének, Lévai Anikónak az üzlettársa volt a Szárhegy-dűlő Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft.-ben.

Olvasson tovább: