Kereső toggle

Ezer nem

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Eseménydús hetet tudhat maga mögött a magyar gazdaság: a parlament elfogadta a jövő évi költségvetés főszámait, megváltoztak az okmányirodák illetékfizetési szabályai, Mádl Ferenc köztársasági elnök visszadobta az új jegybanktörvényt. Szavazáson túl Fotó: MTI

A hét elején az Országgyűlés elfogadta a 2005-ös büdzsé főbb mutatószámait. Mivel az ellenzék, amolyan csendes protestálásként, nem tartózkodott az ülésteremben a szavazás idején, a javaslatot tartózkodás és ellenszavazat nélkül akceptálta a Tisztelt Ház. A jelenlévő képviselők közel tíz órán keresztül szavaztak a közel ezer módosítási javaslatról, és ennek során – nem meglepő módon – szinte kizárólag kormánypárti indítványokat fogadtak el. A végeredmény: az eredetileg tervezett jövő évi deficit 20 milliárd forinttal magasabb lesz. Bővebben: a képviselők jövőre 56 milliárd forinttal költenek többet a megszabottnál, a pénzügyi szakértők azonban felfedeztek még 36 milliárdnyi többletbevételt is, így csak 20-szal romlik az egyenleg. Hiába, aki keres, az talál… 

A módosítások igazi nyertesei az önkormányzatok lettek, számukra ugyanis 14,7 milliárdot csoportosítottak át az utolsó pillanatban. Ezen belül az útépítésekre összesen 5,5 milliárd forinttal fordíthatnak többet. A rendőrség és a határőrség 3,5, az agrárium 1 milliárdnyi pluszt kap majd a 2005-ös év folyamán. 

"Vissza a feladónak" – élcelődtek kárörvendően azok, akik eddig is sorra kritizálták a jegybanktörvény kilátásba helyezett módosításait. Mádl Ferenc többek között azt kifogásolta, hogy a törvényjavaslat nem erősíti a jegybank függetlenségét. Emellett a jegybanki politikát irányító Monetáris Tanács is aránytalanul sok új taggal egészülne ki, amely adott esetben megnövelné a mindenkori miniszterelnök befolyását a monetáris politika alakításában. A köztársasági elnök szükségtelennek tartja a tanács összetételének a módosítását, hiszen maga az Európai Központi Bank, vagyis az unió jegybankja is több ízben elismerően nyilatkozott a kinevezések jelenlegi rendszeréről. A harmadik államfői kritika szintén a banki vezetőség kérdéséhez kapcsolódik. Az új törvény szerint a jövőben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökei közül kizárólag egy lenne felelős a monetáris politikáért. Ez a passzus viszont nem egyezik az alkotmány azon rendelkezésével, miszerint a monetáris politika meghatározása az MNB egészének feladata. 

Vége a bélyegnek

Az illetékbélyeg-hamisítások megfékezése érdekében 2005. március 31-ét követően már nem lehet az eljárási illetéket okmánybélyegekkel leróni. A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint, a 2005. január 1-je és március 31-e közötti átmeneti időszakban az okmányirodáknál az eljárási illetéket még négyféle módon lehet megfizetni. Egyrészt a megszokott módon, vagyis okmányigénylő adatlapra ragasztott bélyeggel, másrészt a postákon vásárolható sárga csekken, amelyen a "Magyar Államkincstár Eljárási illetékbeszedési számla" felirat áll, továbbá bankkártyával, hitelkártyával a rendelkezésre álló POS terminálon keresztül, és végül az okmányirodán a házipénztárba való készpénzbefizetéssel. 

A bizonylatot minden esetben meg kell őrizni, és a kérelem előterjesztésekor az ügyintézőnek be kell mutatni. Ha az ügyfél által fizetett illeték kevesebb a szükségesnél, és ezt még ügyintézői felszólításra sem hajlandó korrigálni, akkor az illeték összegén felüli mulasztási bírság megfizetésére kötelezhető. Túlfizetés esetén az ügyfél az okmányirodánál kezdeményezheti az illeték visszatérítését, amelyet az illetékhivatal fizet majd vissza az illető lakcímére vagy bankszámlájára.

Olvasson tovább: