hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ketyegő tejbomba
Tagság árnyoldalakkal

2004. 05. 09.
Már az uniós csatlakozás másnapján éreztették hatásukat a nyitott határok, és az ezzel járó erősödő verseny. Drágult a cukor, viszont akár 10 százalékkal is olcsóbbá válhat a tej – ám ez utóbbi meglehetősen nagy kellemetlenségekkel jár a szektorban dolgozók számára. Előzetes számítások szerint a tejes gazdaságok harmada bezárásra készülhet, ami több mint 10 ezer család megélhetésének a megszűnésével jár együtt. 



Ballagó tehenek. Száguldó árak Fotó: Somorjai L.

A Nemzeti Agrár- és Vidékfejlesztési Kerekasztal (NAVK) szakértői szerint a csatlakozással erősödő verseny, a környező országok alacsonyabb felvásárlási árai az átlagosnál magasabb költségekkel termelő hazai gazdálkodók életképességét jelentősen veszélyeztetik. Ugyanakkor a hazai tejfeldolgozók is várhatóan csak rövid távon profitálhatnak az árcsökkenésből, mert intenzívebb versenyre kell felkészülniük. A tejfeldolgozó szektorban jelenleg közel 50 százalékos a kapacitásfelesleg, ami nem zárja ki a Parmalatéhoz hasonló csődök bekövetkezését.

Az Agrárgazdasági Kutató- és Informatikai Intézet elemzése alapján az egyéni tejtermelő gazdaságok 35 százaléka a tejtermelés felhagyására kényszerülhet, a társas vállalkozások 30-40 százaléka veszteséges lehet, ami mintegy 10-15 ezer vidéki család megélhetését veszélyezteti. Az EU-csatlakozás után a háztól értékesített tejre is kvótát kell kérni, amit az illetékes hatóságok szigorúan ellenőrizni fognak.

Csak a tejtermelés és tejfeldolgozás hatékonyságának jelentős javításával kerülhető el a nettó importőri pozíció. Az EU-ból származó tejtermékek feldolgozottságuknak, minőségüknek köszönhetően itthon egyre sikeresebbek, keresletük egyre növekszik. Szlovákiából, Csehországból, Lengyelországból és Szlovéniából behozott tejtermékek alacsony áruknak és jobb minőségüknek köszönhetően növelik részesedésüket a hazai piacon. A csatlakozást követő első hetekben a tejtermékek várhatóan tíz százalékkal olcsóbbak lesznek.

A külföldi tejfeldolgozók a jelenlegi magyar áraknál 30-40 százalékkal olcsóbban kínálják a kereskedelmi láncoknak a tartós és friss tejet, a kefirt, a joghurtot és más tejtermékeket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!