hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Zavaros vizek a Coca-Colánál
Méregdrága méreg

2004. 04. 19.
"Amerikai katonák Coca-Colától kábultan gyilkolják a vietnami szabadságharcosokat" – hangzott a kommunista propaganda valamikor a vietnami háború idején. Kezdetben valóban volt kokain a Coca-Colában, a nevét is innen kapta, de a drog hozzáadását még a múlt század elején betiltották. Most nem a kokain, nem is a kóla, hanem egy rákkeltő anyag, a bróm és a palackozott víz okoz gondot a Coca-Colának. 



Félmillió palackot vont vissza a Coca-Cola. Nem más, mint csapvíz Fotó: Reuters

Ötszázezer palack Dasani márkájú vizet kellett visszavonnia a Coca-Cola Companynak Nagy-Britanniában, ugyanis a megengedettnél nagyobb brómtartalmat mutattak ki a vizsgálatok az ital egyes mintáiban – közölte a Sky News angol hírszolgáltató.

Jelenleg ugyanis nem a kóla a sláger, hanem az egészséges életmód jegyében egyre több vizet, méghozzá tiszta ásványvizet keres a fogyasztó, és a multik ezt a trendet kívánják meglovagolni. A Coca-Cola-csoporthoz tartozó Dasani ásványvizek ügyének kapcsán reflektorfénybe került az az – egyébként szívesen elhallgatott – tény is, hogy közönséges csapvíz van a palackban, melyet egy dél-londoni vízszolgáltató biztosított. Ehhez képest egy félliteres palack ára 1,47 euró, azaz 370 forint körül van, ami még Angliában sem kevés. Pláne, ha figyelembe vesszük azt is, hogy a közönséges csapvíz még nem tartalmazott rákkeltő anyagokat, a Dasani viszont már igen. Akkor hogy történhetett ez? – kérdezheti a gyanútlan olvasó. A csapvizet a kalciumtartalom növelése érdekében kalcium-bromiddal vegyítették, ami az ózonnal végzett tisztítás során túl magas brómszintet okozott. A bróm rákkeltő anyag, de ebben az esetben nem volt szó közvetlen egészségkárosító hatásról.

A Coca-Cola és a brit vízművek vitája végül tiszta vizet öntött a pohárba: itt csupán a különböző tisztasági szintekről van szó. Tegyük hozzá: a bróm idegcsillapító hatású, ezért a fogyasztókat igazán nem idegesítette volna az a kis szennyeződés…

A palackozott vizek piaca az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat szerte a világon. Hozzávetőleg 38 milliárd eurós évi összforgalomról van szó, ami sok kis szereplő mellett három nagy multi piaci harcáról szól. A Nestlé (világszerte forgalmazott márkája a Vittel) és a Danone (Volvic, Evian) a legnagyobbak, őket akarja megszorítani a Coca-Cola. A PepsiCo is jelentős szereplő az egész világon, az amerikai piacon az Aquafina névre keresztelt ásványvize éppen a szóban forgó Dasani előtt piacvezető. A Dasani az USA-ban a második legkeresettebb víz, és most kívánták vele meghódítani Európát. 

A brit fiaskó után azonban a francia és a német bevezetés elmarad, de ahogy a botrány elül, a Coca-Cola Company újra próbálkozik majd a piaci betöréssel.

Néhány éve Magyarországon is magyarázkodnia kellett a Coca-Colának, mégpedig a Bonaqua vízzel kapcsolatban. Ezt az italt ugyanis ásványvízként hirdették, pedig nem volt más, mint tisztított csapvíz ásványi anyagokkal dúsítva, ami azért nem egészen ugyanaz…

Nagy-Britanniában az is port kavart, hogy a Coca-Cola utasította a kiskereskedőket, hogy "idegen" ásványvizeket ne tegyenek a Coca-Cola által biztosított hűtőszekrényekbe. Így fordulhat elő, hogy a több száz éve fogyasztott Buxton Water éppen Buxton városában nem lesz kapható. Képzeljük el, ha Óbudán nem lehetne kapni Óbudai ásványvizet, csak a Coca által megtisztított csapvizet, persze "méreg" drágán.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!