Kereső toggle

Járai kamatot csökkentene

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ha jól alakulnak a gazdasági folyamatok, elképzelhető újabb kamatszintcsökkentés – jelentette ki Járai Zsigmond jegybankelnök. Járai szerint a javuló eredmények hatására a befektetők bizalma kezd helyreállni, és az inflációs folyamatokban szintén várható kedvező fordulat, ami megteremtheti az intézkedés alapját – mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Hangot adott annak a véleményének is: amennyiben a feltételek fokozatosan megteremtődnek, Magyarország 2009-2010 körül bevezetheti az eurót. Kifejtette: "a közös pénz magyarországi fizető eszközzé nyilvánítása kiutat jelent a nehézségekből, hiszen gyorsabb gazdasági növekedést, alacsony kamatszintet és stabil árfolyamot biztosít majd". 

Járai Zsigmond az idei második fél évben csökkenő inflációra számít, szerinte májusban 7-8 százalék között tetőzik majd a pénzromlás, majd év végére 6-7 százalékra mérséklődik, de mint mondta, a jelenlegi helyzet alapján tarthatónak látszik a 2005 végi 4 százalékos mérték? inflációs cél. 

A Nemzeti Bank elnöke ugyanakkor hangsúlyozta: az elkövetkezendő években komoly reformra lesz szükség ahhoz, hogy a magyar gazdaság nyertese lehessen az európai uniós csatlakozásnak és hosszú távon közelíthessen a közösség színvonalához. Elsősorban az állami szektorban van szükség intézkedésekre, mert tarthatatlan az adósságállomány nagysága. "Takarékosabb, racionálisabb gazdálkodásra van szükség, és a jelenlegi állami bürokrácia sem alkalmas arra, hogy az európai uniós forrásokért zajló versenyben sikeresebb legyen" – jelentette ki. (MTI)

Olvasson tovább: