Kereső toggle

Újévi adóváltozások

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Elfogadta a parlament a jövő évi adótörvényeket. Nem lesz negyedik személyi jövedelemadó-kulcs. Lesz viszont energiaadó, környezetterhelési díj, megnövelt áfakulcsok és 4 százalékra emelt egyéni egészségbiztosítási járulék. Jövőre szélesedik az evát igénybe vevők köre, és jelentősen változnak a jövedéki adók is.

A személyi jövedelemadókat illetően megmarad a 2003-ban elfogadott tábla, az adókulcsok viszont 2, illetve 4 százalékponttal csökkennek. 

Az eddig nulla százalékos áfakulccsal rendelkező termékek, illetve szolgáltatások áfája 5 százalékra emelkedik, az eddig 12 százalékkal terhelteké 15-re módosul, a 25 százalékos kategória pedig változatlan marad. 

Bár az energiaadó és a környezetterhelési díj közvetlenül a vállalkozásokat sújtja, közvetett módon megnöveli a kapcsolódó szolgáltatások árát is. Ugyan a kormány szerint ez sem a földgáz, sem a villamos energia lakossági árára nem lesz hatással, az tény, hogy ezek után a közüzemi szolgáltatók is energiaadó-alanyok lesznek. A környezetterhelési díj alól viszont mentes lesz a lakosság, illetve minden közintézmény és táv-hőszolgáltató. 

Szintén újdonságként kerül bevezetésre 2004-ben a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap. Díjfizetésre kötelezettek mindazok, akik egyben a számviteli törvény alanyai is. Kivétel ez alól minden mikrovállalkozás, illetve az újonnan alapított cégek a bejegyzés évében szintén mentességet élveznek. 

A társasági adó a tavalyi 18 százalékról 16 százalékra csökken, 3 százalékról 4 százalékra emelkedik viszont az egészségbiztosítási járulék. A jövedéki adók terén csak növekedésekről döntöttek a parlamentben. A bor jövedéki adója 60 százalékkal, a cigarettáé 35 százalékkal, a vágott dohányé pedig 121 százalékkal emelkedik meg jövő évtől, ami természetesen hasonló arányú árváltozásokat is generál majd.

2004-től az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) alkalmazhatóságának árbevételi határa 15 millióról 25 millióra emelkedik, továbbá jövőre már pénzügyi vállalkozások is választhatják az evát. Ma még csak a magánszemély vállalkozókat illeti az egyszerűsített adóalap megállapítása, jövőre már a kft.-k és bt.-k is élhetnek ezzel a lehetőséggel, amennyiben az éves nettó árbevételük nem haladja meg a 4 millió forintot. 

Személyi jövedelemadók 2004-ben

Éves jövedelem-

kategóriák (eFt)

szja

0–800 18%
801–1500 26%
1501-től  38%

 

Olvasson tovább: