hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kockázat el van vetve
Befektetési tanácsadó

2003. 10. 20.
Az elmúlt években világszerte megfigyelhető volt az a tendencia, hogy az árfolyamok hektikussá vált mozgása miatt a kockázatra érzékeny befektetők elfordultak a részvényektől. (Szegény gazdagok. Hetek, 2003. augusztus 8.) Ez alól Magyarország sem kivétel: a Budapesti Értéktőzsde részvénypiaci forgalma 2000 és 2002 között évi 3417 milliárd forintról évi 1518 milliárd forintra csökkent, ami több mint 50 százalékos visszaesést jelent.

A vállalati kötvénypiac hazai fejletlensége miatt a tőzsdéről kivonuló kockázatérzékeny befektetők elsősorban állampapírokba és bankbetétekbe helyezhetik pénzüket. A Nemzeti Bank a forint árfolyamának védelmében magasan tartja az irányadó kamatlábat, ami újra vonzóvá tette a befektetők körében a bankbetéteket: az elmúlt hetekben akciós jelleggel több bank 9 százalék feletti kamatot is ígért, ami jóval meghaladja a 4-5 százalék körüli inflációt. Ráadásul rövid távon a bankbetét gyakorlatilag kockázatmentes befektetésnek számít. 

A bankbetéttel szemben megfontolásra érdemes alternatíva lehet az állampapír vásárlása. Ez a befektetési forma rugalmasabb a lekötött betétnél, mivel az állampapírok a futamidő lejárta előtt is szabadon értékesíthetőek. Ez esetben azonban számolnunk kell az értékpapírok vételi és eladási árfolyama közötti eltérésből fakadó veszteséggel. A CIB Értékpapír Rt. például a 2004. április 14-én lejáró diszkont kincstárjegyet 2003. október 13-án 95,74 százalékos eladási árfolyamon árulta, ami a lejárat napjáig 8,70 százalékos éves hozamot eredményez. Ez kedvezőbb bármely, a táblázatban szereplő banknál elérhető hat havi hozamnál. Az állampapír-vásárlásnak azonban tranzakciós költségei is vannak: a példánkban szereplő CIB Értékpapír Rt. az árfolyamérték 0,5 százalékát számítja fel minden vételi megbízás után, amely egy 1 millió forintos befektetés esetén pont fel is emészti azt a többlethozamot, amit a kincstárjegybe való fektetés jelent a legkedvezőbb banki lekötéshez képest.

Kamatharcok

Az alábbi táblázatban néhány magyar bank aktuális ajánlata látható, 750 ezer és 1 millió forint közötti betétlekötést feltételezve. A táblázatból jól látható, hogy a legkedvezőbb hozamot minden futamidőre a Raiffeisen Bank ígéri, de a HVB Bank ajánlata is átlag feletti. A legrosszabbul azok járnak, akik az OTP-nél kötik le a pénzüket, de a K&H, az Erste és az MKB is fukarabb az átlagosnál. A CIB Bank betéteseinek pedig érdemes a rövidebb futamidőt választani az átlagot meghaladó hozam érdekében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!