hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nagyot mondók és kartellezők

2003. 08. 04.
Tartalmas hetet tudhat maga mögött a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A tiszta versenyért felelős szervezet már előzetesen megállapította, hogy a három legnagyobb magyar mobilszolgáltató – a Westel, a Pannon GSM és a Vodafone – egy titkos megállapodás értelmében összejátszhatott, hogy a vezetékes telefonok és mobiltelefonok közti hívások díját mesterségesen magasan tartsák a hazai piacon. 

A vizsgálat megállapította, hogy a szolgáltatóknak lehetőségük volt arra, hogy a vezetékes készülékekről érkező hívások díjait egyoldalúan állapítsák meg. A szolgáltatói szerződések azt az elvet is rögzítették, hogy a hálózatok közti beszélgetések díja nem emelkedhet a vezetékes hálózattal kapcsolatos díjak fölé. Ez mindenképpen figyelemre méltó, ha azt is hozzátesszük, hogy a mobil– mobil hívás költségei jóval nagyobbak, mint a vezetékes–mobil beszélgetéseké. 

A mostani, legújabb határozat értelmében viszont csak a Westelt és a Pannon GSM-et sújtja a bírság, mivel a Vodafone csak átvette az általuk készített végződtetési szerződéseket. A két szolgáltató azonban tagadja a vádakat, mert szerintük a GVH nem tudta azokat hitelt érdemlően bebizonyítani. Mivel a 210 millió, illetve 150 millió forintos "büntetés" befizetésére csak egy hónap áll a rendelkezésükre, mindkét vállalat bírósághoz fordult a díjfizetés felfüggesztéséért. 

A hét másik "buktáját" a Henkel Magyarország Kft.-nek osztotta a GVH. Köztudott, hogy ebben a hónapban a Henkelnek ez már a második ügye. Pár hete ugyanis a Pur Extra elnevezés? termékük tévéreklámjában elhangzott "egyetlen flakon is elég akár hétezer darab tányér elmosogatására" állításuk miatt vonták kérdőre a társaságot. Most a Persil Power Perls mosószerük került a reflektorfénybe. A reklámszöveg szerint az említett termék minden más mosószernél hatékonyabban távolítja el a foltokat. A Henkelnek azonban minden konkurens termékkel kapcsolatban bizonyítania kellett volna az állítás helyességét. A Henkel tudomásul vette az ellene szóló határozatot, de szóvivőjük azért hozzátette: egy független németországi kutatóintézet vizsgálatai során valóban az ő mosóporuk távolította el a legtöbb foltot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!