hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyári meló diákoknak

2003. 07. 07.
Ha az ember év közben valamelyik közép- vagy felsőoktatási intézmény padjait koptatja, s ha apu és anyu nem tudja – netán nem akarja – biztosítani a nyár viszonylag kellemes eltöltéséhez szükséges összeget, a gondolkodó diák fejében előbb-utóbb megfordul a gondolat: dolgozni kellene. Amennyiben tehát a szándék megvan, jöhet a munkakeresés: van, aki az ismerős ismerősénél tölti dolgos napjait, akad, aki hirdetési újságokban keresi leendő munkahelyét, és sokan döntenek valamelyik diák- vagy iskolaszövetkezet mellett.



Diákok a pultnál Fotó: Somorjai L. 

A munkát lehet – noha nem szabadna – feketén végezni, ez esetben ígéretesen hangzik a több pénz, azonban vigyázat: pórul is járhat a munkavállaló diák, mivel egy kevésbé jóindulatú munkaadó visszaélhet a tanuló hiszékenységével.

Nem kell sokat keresgélnie, és teljesen legálisan dolgozhat az, aki valamelyik diákszövetkezetnél vállal munkát. 

"Nagyon sok a diák, mindenki most akar dolgozni – mondta lapunknak dr. Kiss Zoltán, az Universitas diákvállalkozás igazgatósági tagja. – Így aztán, aki előbb bejelentkezett, annak tudunk munkát adni. Általában 320-350 forintos órabért kínálunk, amit a fiatal dolgozó akkor is megkap, ha a velünk szerződésben álló cég valamilyen oknál fogva nem fizet." Az Universitasnál jelenleg mintegy 20-25 ajánlat van: többek között irodai kisegítőket, fizikai munkásokat, újság- vagy szórólapterjesztőket, adatrögzítőket, hoszteszeket keresnek. Hasonló a kínálat a Jobland Iskolaszövetkezetnél – tudtuk meg Pataki Zoltán marketingigazgatótól, aki hozzátette: nyelvtudással, számítógépes ismerettel rendelkezők akár 6-700 forintos órabért fizető munkát is kaphatnak, persze ehhez némi szerencse is kell. Pataki Zoltán szerint a cégek azért kötnek szerződést a szövetkezetekkel, mivel ezek vállalkozói díjai versenyképesek, a munkaerőt nem kell felvenni, így költség- és időkímélő megoldás is a diákok ilyen módon történő foglalkoztatása. Ráadásul rövid idő alatt nagy létszámú munkaerő mozgósítására képesek a szövetkezetek, ami kampányszer? munkák elvégzéséhez különösen jól jön. Ennek ellenére hazánkban a nyugat-európai helyzethez viszonyítva nem olyan elterjedt még a diákok foglalkoztatása – tudtuk meg az egyik multinacionális cég magyarországi vállalatának illetékesétől. "Sokat dolgoztam iskolaszövetkezetnél, nekem lesújtó a véleményem róla – mondta el lapunknak B. Richárd, aki friss diplomával a zsebében esküszik rá, hogy soha többet nem megy el »rabszolgamunkába«. – Az órabéreket nagyon alacsonyan tartják, de dolgoztam teljesítménybérben is: meg volt határozva egy órára a norma, ha azt valaki túlteljesítette, kaphatott prémiumot. Csakhogy azt mindig úgy állapították meg, hogy ne lehessen túlteljesíteni" – emlékezett vissza. Kérdésünkre, hogy ilyen tapasztalatok mellett mégis miért vette igénybe a szövetkezetet, Richárd azt válaszolta: "nem kellett munka után talpalni, és azt a pénzt, ami járt, biztosan kifizették".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!