hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Áfa-köteles nyelvoktatás

2003. 06. 30.
Július 1-jei hatállyal lép életbe a felnőttképzést érintő új adószabályozás. A törvénymódosítás szerint a nem akkreditált idegennyelvi képzést végző intézmények – egyszer?bben nyelviskolák – ezentúl csak 25 százalékos általános forgalmi adó megfizetése után folytathatják ezt a tevékenységüket. Lapunk értesülése szerint hazánkban jelenleg egyetlen ilyen jelleg? program sem rendelkezik akkreditációs tanúsítvánnyal. Ezért júliustól jelentős, legtöbb esetben 25 százalékos drágulás várható a tanfolyamdíjak területén.

A minősítést végző szakembergárda létszámát és teherbírását tekintve szinte bizonyos, hogy csak a privilegizált intézmények fogják megkapni június 30-ig a várva várt bizottsági engedélyt – nyilatkozták lapunknak a szakma képviselői. Sok helyen valószínűleg csak ideiglenesen kell áremelkedésekkel számolni. Ahol viszont a Felnőttképzési Akkreditáló Testület elutasító választ ad, ott minden bizonnyal végleges lesz a drágulás.

Amint azt a Katedra Nyelviskola egyik illetékes munkatársától megtudtuk, a közelgő változtatások az általuk szervezett tanfolyamokat is érintik. A legtöbb nyelviskolához hasonlóan a Katedra is tömegével adta be program-akkreditációs kérelmeit az illetékes hivatalnak. A minősítés megérkezéséig pedig mindenképpen áremelkedéssel kell számolnia a jelentkezőknek. A "katedrás" tanfolyamok viszont – előreláthatólag – kevesebb, mint 25 százalékkal fognak drágulni, mivel az "átmenet" idejére az iskola vezetősége árkedvezményeket nyújt a részvevőknek.

Az Idegennyelvi Továbbképző Központ, közismert nevén Rigó utca programjairól azt a felvilágosítást kaptuk, hogy biztosan csak a június 30-ig befizetett jelentkezőket nem terheli a tervezett áremelkedés.

Az International House (IH) elnevezés? nyelviskola illetékes munkatársa úgy nyilatkozott, hogy az IH várhatóan hat hét múlva megkapja a minősítést, így a felnőtt-tanfolyamok (náluk ez a 16 év feletti korosztályt jelenti!) áfamentesek lesznek, a gyerekprogramok viszont még ezek után is csak 25 százalékos adóteher mellett lesznek igénybe vehetőek.

A Ring Nyelvstúdió igazgatója, Oláh Árpád is hasonlókban reménykedik. Várakozásai szerint a legközelebbi, azaz szeptemberben induló nyelvtanfolyamaikat már nem fogja érinteni a törvénymódosítás, mivel addigra már biztosan megérkezik számukra az akkreditációs igazolás.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!