Kereső toggle

Lakáspiaci kacsák

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A napokban újra elszaporodtak – az egy éve szinte havi rendszerességgel megjelenő – kormányzati lakáshitel-szigorításokról szóló híresztelések. A bennfentes információkra hivatkozó napilapok olyan, hamarosan életbe lépő konkrét változtatásokról tudósítottak, amelyek még magukra a program készítőire is az újdonság erejével hatottak. "Szó sincs arról, hogy a kormány nem engedné, hogy valakinek hitelből vásárolt második lakása legyen" – válaszolta a Hetek kérdésére Leitner József, a Nemzeti Lakásprogram Titkárság főosztályvezetője, aki emellett tételesen cáfolta mindazokat a vészjóslatokat, amelyek hatására némely megriadt állampolgár máris aggódó hangvétel? levelet címzett a kormány illetékeseinek.Új otthon Fotó: S. L.

"Volt olyan cikk, amelyik azt állította, hogy akinek már van egy lakóingatlanja, az nem kaphat újabb hitelt. Nem értem, honnan veszi ezt az újságíró, mivel ezzel egy abszolút lehetetlen esetet vet fel – mondta lapunknak Leitner József. – A programmal kapcsolatban rengeteg előzetes munkaanyag készül, úgyhogy valószínűsíthető, hogy ennek részelemeiből ollóztak a cikkírók."

A főosztályvezető beismerte, hogy a kormányzat valóban tervez változtatásokat, de a többségre nézve nem jelentenek hátrányt az új feltételek. "A módosítások célja csakis a hitelek olyan átrendezése, amellyel javulnak a hitelfelvétel lehetőségei azoknál, akik nem befektetési szándékkal igényelnek hitelt, hanem valóban a saját lakáshoz jutást szeretnék elérni." Leitner szerint a kormány nem akarja támogatni, hogy párhuzamosan több, 2-3 lakás állami hitelezése is fusson.

Az az eset például nem megengedett – mondta –, hogy ha valaki azért adja el régi lakását, hogy egy nagyobbat vegyen, de a kapott pénzt beteszi a bankba, és azt várja, hogy az új lakást teljes egészében a kormány finanszírozza. Vagyis a régi lakás árát valóban fel kell használni a hitel törlesztésére, az új ingatlan megszerzésére. Ez azonban nem tiltja azt, hogy valaki a fennmaradó összeget az új lakás berendezésére fordítsa, mint ahogy azt egyes napilapok állították. 

A 180 napos eladási határidő rögzítéséről szóló mendemondák sem felelnek meg a valóságnak. Még szakmai körökben is vitatéma, hogy a 360 napos vagy az említett féléves határidő a megfelelő. A készítők semmiképp sem akarják a szezonális ingadozások oltárán feláldozni a lakásukat eladni kényszerülőket.

A változtatások konkrét életbeléptetését jelentő június 1-jei dátum is kacsa. Leitner elmondása szerint november óta minden hónap elsejével mint fix időponttal próbálkoznak a "jól informált" újságírók. Kérdésünkre nem árult el pontos dátumot, csak annyit mondott, hogy a kormány a nyár folyamán foglalkozni fog a témával.

A főosztályvezető cáfolt minden olyan kijelentést, miszerint csökkent volna a kimenő hitelek száma az elmúlt negyedévben, tehát nincs szükség "forgalomlendítő beavatkozásokra". Így az ezzel kapcsolatos kamattámogatási megvonások, illetve adókedvezmény-szigorítások tervezete is kizárólag munkaanyagokban szerepel. Egyébként a sokszor emlegetett, de csupán 1 százalékos kamattámogatás-csökkentést (40 ezres havi törlesztőrészlet esetén 800 forint!) is ráterhelnék a kereskedelmi bankokra, tehát az egyáltalán nem érintené a hitel felvevőjét. Mellesleg – független szakértők szerint – még a legdurvább rémhírként előadott "szabadáras hitelkamat" esetén sem kellene attól tartani, hogy "elszaladnak" a bankok, mivel a köztük lévő szoros verseny miatt inkább egymás alullicitálására kényszerülnek. 

Ezek után Leitner még azt sem tartaná meglepőnek, ha végül semmilyen változtatás nem történne, de azt azért megerősítette, hogy bármi is legyen az ügy kimenetele, semmilyen visszamenőleges módosításra nem fog sor kerülni. 


Azonnali lakáshitelek a Fundamentától

A Fundamenta Lakás-takarékpénztár három új terméke nemcsak azoknak nyújt megoldást, akik négy vagy több év után tervezik a lakással kapcsolatos beruházásaikat, hanem azoknak is, akik azonnali finanszírozást keresnek terveik realizálásához. A Földhitel- és Jelzálogbankkal, a takarékszövetkezetekkel és a Volksbankkal közösen kialakított Favorit, Kompakt, illetve Komfort elnevezés? hitelkonstrukciók nagy előnye, hogy ötvözik a klasszikus lakás-előtakarékossági szerződések és az államilag támogatott lakáshitelek előnyeit. Egy ilyen típusú hitel segítségével akár 5 millió forinthoz is juthatnak azok, akik nem tudnak négy évig várni a pénzre. A felvett hitelre pedig csak a kamatokat és a kezelési költségeket kell teljesíteni a bank felé a megtakarítás időszakában. Részletesebb információ a
www.fundamenta.hu weblapon.

Olvasson tovább: