Kereső toggle

Árfolyam-spekulációk

Nem kap szárnyat a dollár

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az iraki rezsim megdöntése után már kézzelfogható közelségbe került a háború vége, amitől néhányan a dollár közeli erősödését várják. Lapunknak nyilatkozó szakértők óvatosságra intik a spekulánsokat, mivel szerintük a közeljövőben nem várható nagy haszonnal kecsegtető árfolyamnyereség a dollár erősödéséből. Az elemzők hasonló viszonylagos stabilitást várnak az euró árfolyamával kapcsolatban is. 

Baczra György, az ING Bank makroelemzője a Heteknek kifejtette, a háború végeztével nem várható a dollár lényeges erősödése, sőt ha az USA-nak Szíriával éleződő konfliktusa tovább mélyül, az rövid távon tovább gyengítheti a dollár árfolyamát. Az USA és Szíria közötti megbékélés is csak kismértékben növelné a dollár jelenlegi 228 Ft-os árát. A dollár alacsony árfolyamára még rátesz egy lapáttal a mélyben járó olaj ára is. 

A háború végén várhatóan nagyobb mennyiség? iraki olajat dobnak a piacra, amely tovább nyomja majd lefelé a most is alacsonynak mondott 25 dolláros hordónkénti árat, s ez a tendencia indirekt módon lenyomja a zöldhasú árfolyamát is. 

Kaposi Zsolt, az OTP Bank közgazdásza szerint a dollár árfolyama mindaddig stagnálni fog, amíg az amerikai gazdaság megalapozott növekedési pályára nem kerül. Szakértők szerint a "gyengélkedő óriásnak" kedvező a gyenge dollár, hiszen ez hozzájárul a gazdaság pezsdítéséhez, ezért nem várható "adminisztratív" erősítése. Kaposi szerint az amerikai gazdaság legkorábban jövő évben "éledhet meg", s addig akár további tíz százalékos gyengülést is produkálhat a dollár. Elemzők kérésünkre kifejtették, a jelenlegi euró–forint árfolyam a jövő évi csatlakozásunkig legfeljebb nagyon kis mértékben ingadozhat, öszszességében a jelenlegi 245 forint lesz a mértékadó árfolyamszint. Az EU-ba történő belépésünk után az árfolyam változni fog, de az elmozdulás iránya attól függ, hogy a magyar kormány árfolyamgyengítő törekvése, vagy a brüsszeli központ árfolyam-erősítő nyomása érvényesül inkább. Az unió egyértelm? érdeke lenne az erős forint, hogy az EU-ban az esetleges gyenge forint ne generáljon magasabb inflációt. Attól függően, hogy milyen gyorsan csatlakozunk az euróövezet-hez, változhat a forint erősödésének az üteme, de mindenképpen számolhatunk 5-7 százalék körüli növekedésre. Úgy tűnik, hogy a jegybanknak hosszabb távon sikerült száműznie a külföldi spekulatív befektetőket, ennek hatásaként azonban jelenleg nagyon alacsony a devizapiac forgalma.

Olvasson tovább: