Kereső toggle

Tüdőbeteg világgazdaság

Hongkong is kong

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ma már nemigen hallani olyan híradást, amely ne tudósítana az atípusos tüdőgyulladás újabb fejleményeiről. Az egyre terjedő járvány a közvetlen áldozatokon kívül szélesebb körben is pusztít, s ez egyre látványosabb károkat okoz a gazdaságban. Egy Hongkongban és Kína több városában működő multinacionális vállalat hazahívta a munkatársait, ami kérdésessé tette az adott cégeknél több ezer munkahely sorsát. Az emberek egyszerűen félnek az utcára kimenni, közösségi helyeken megfordulni. Visszafogták vásárlásaikat, eltűnt a tömeg a nagy bevásárlóközpontokból. Konganak az ürességtől a szállodák és az éttermek is. Egyes egészségügyi szakemberek szerint a sajtó indokolatlanul túllihegi az ügyet. Távol-Keleten nincs vétel Fotó: Reuters

Julie Gerberding, az USA Járványügyi Hatóságának igazgatója szerint "túlizoláltuk, túldiagnosztizáltuk és feltehetően túllihegtük a betegség megelőzését". A betegek 96 százaléka meggyógyul, és ezért irreális az a hisztéria, amit világszerte kelt a média.

A titokzatos kór mindenesetre végigszáguldott a földgolyón. Ma már nemcsak az ázsiai gócponton, Kínában és Hongkong környékén betegszenek meg az emberek, hanem Kanadában, Svédországban, az USA-ban, de Nagy-Britanniában is. Jelenleg valóban úgy tűnik, hogy az óvintézkedések Európában és az USA-ban túlzottak, azonban ha az előrejelzések igazak, még két évig kell várni az oltóanyagra, s ha addig a napokban beindult láncreakció folytatódik, akár összeomolhat az ázsiai gazdaság, s ez a mai globalizált világban dominóelvszerűen végigsöpörhet az egész világon.

A betegségtől való félelem miatt nem ritkán pánikszerűen reagálnak az emberek. Az USA nagyvárosaiban a taxisok nem akarnak kínai utasokat az autóikba engedni, a hongkongi éttermek, szórakozóhelyek és szállodák panganak az ürességtől. Súlyos károkat szenved a 2001. szeptember 11-e óta amúgy is gyengélkedő turizmus, különösen igaz ez a légitársaságokra. A Malév eddig nyolc tengerentúli járatát törölte, a hongkongi Cathay Pacifickel kapcsolatban pedig a teljes bezárás híre is felröppent. Jó példa a pánikra, hogy a szervezők kitiltották a zürichi órakiállításról a hongkongi és a kínai kiállítókat.

Az amerikai Morgan Stanley pénzügyi elemzése szerint az 1997-es ázsiai pénzügyi válság óta a legnagyobb gazdasági válság sújthatja a térséget.

Olvasson tovább: