hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kulcs: a bűvös négyszög
Közgazdász vándorgyűlés

2002. 08. 31.
"Borítékban kell gondolkodnunk" – mondta a keresetek emelkedésének szükségességére utalva Medgyessy Péter kormányfő Szegeden. A 40. vándorgyűlését tartó Magyar Közgazdasági Társaság konferenciáján tizenegy korábbi és jelenlegi miniszter vendégeskedett és vitatta meg a következő évek kihívásait és teendőit. 



Medgyessy Péter megnyitóbeszéde a vándorgyűlésen Fotó: MTI

A miniszterelnök a legfontosabb teendőnek a "bűvös négyszög" (a növekedés és egyensúly, a foglalkoztatás és az inflációcsökkenés) megvalósulását, a fenntartható gazdasági növekedést nevezte. Kiemelte, hogy a kormány legfontosabb stratégiája, hogy az uniós csatlakozásig a gazdasági növekedés a jelenlegi 3,5 százalékosról fokozatosan 6 százalékra emelkedjen, mert ez teszi lehetővé a társadalmi egyenlőtlenségek csökkenését és a területi különbségek olvadását. 

"A világ leggazdagabb tíz százaléka és legszegényebb tíz százaléka között százszoros a jövedelemkülönbség. Megvalósítható-e ilyen szakadékkal a globalizáció?"– tette fel a kérdést Kádár Béla, a társaság nyáron megválasztott elnöke. "Minden ország jólétének az emelkedésében kulcsfontosságú a közgazdászok tevékenysége és szakértelme. A magyarok e tekintetben is nemzetközi elismerésnek örvendhetnek. Ma már megvan annak a lehetősége – fűzte hozzá –, hogy túllépve a túlpolitizáltságon, a lényegi problémákkal foglalkozzanak a közgazdászok. 

Vízi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke érdekfeszítő előadásából kiderült, hogy a befektetők tulajdonképpen nem az olcsó munkaerő, hanem a magas képzettség miatt jönnek Magyarországra. A befektetési kedv tehát attól függ, hogy az adott országnak milyen jól képzett a munkaereje. Példaként Finnországot említette, amely jelenleg a legjobban prosperáló ország. De aggodalomra semmi ok, mert Magyarországnak ezen a téren is jó a nemzetközi megítélése. 

Medgyessy Péter hangsúlyozta, hogy a kormány a külföldi befektetők mellett inkább a belföldi megtakarítást, befektetést szeretné ösztönözni. A Európai Unióhoz történő csatlakozás komoly kihívást jelent Magyarország számára. A felzárkózás esélyeinek a megteremtése, vagyis az életszínvonal emelkedése, az egyenlőtlenségek csökkentése, illetve a foglalkoztatottság növelése is a legfontosabb feladatok közé tartozik az elkövetkező hónapokban, években. "A kormány stabil, következetes, kézben tartott gazdaságpolitikát szeretne folytatni" – emelte ki beszédében a miniszterelnök úr.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!