hetilap

Hetek hetilap vásárlás
PPP, a londoni siker

2002. 07. 14.
Michael Oliver, London polgármestere budapesti villámlátogatásán felvázolta azokat a lehetőségeket, melyekben London pénzügyi szektora segítséget tudna adni az európai uniós csatlakozásban. László Csaba pénzügy-, Csehák Judit egészségügyi és Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter, valamint Demszky Gábor főpolgármester jelenlétében külön kitért az Angliában nagy sikert aratott PPP, állami-magán partnerség (Public Private Partnership) programra is. A PPP a magánszektor forrásainak az állami szektorba való bevonását jelenti azzal a céllal, hogy emelkedjen a közszolgáltatások színvonala. Ez a projekt elsősorban állami intézményeket: az egészségügy, a börtönök, a vasút és a közutak építését, illetve üzemeltetését érintené. 



Michael Oliver Fotó: Brit Nagykövetség

Oliver London, a világ legnagyobb pénzügyi központja sikerének titkát abban látja, hogy a világ minden tájáról érkeznek szakemberek a városba. Budapestet is ebből a szempontból kellene vonzóvá tenni – vélte, ami magával hozná a befektetők bizalmát. Ez pedig az egyik legfontosabb szempont az olyan hosszú távú befektetéseknél, mint a PPP. Oliver a londoni sikerekről is beszámolt, eddig mintegy ötszáz PPP-programot indítottak el, a befejeződött száz közül – egy-két kivétellel – mind nyereséget hozott a befektetőknek. A PPP tehát mind a vállalkozóknak, mind az államnak előnyös kooperáció, a szolgáltatásokat igénybe vevő lakosok életminőségének javulásáról pedig nem is beszélve. Michael Oliver ugyanakkor felhívta a magyar befektetők figyelmét arra, hogy minimum 20–25 év megtérülési idővel kell számolni. A polgármester, aki egyben neves pénzügyi szakértő is, párhuzamot lát London és Magyarország finanszírozási problémái között, de úgy látja, nálunk is hasonló eredményeket hozna az új projekt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!