hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bizalmi válság a könyvelési csalások miatt
Tőzsdejelentés 2002. 06. 26. 07. 02.

2002. 07. 07.
Az amerikai részvénypiacokon tovább estek az árfolyamok az elmúlt héten, miután a Worldcom után a Xerox is könyvelési botrányba keveredett. Elsősorban a technológiai és a telekom szektor papírjai zuhantak, a technológiai papírok indexe, a Nasdaq ötéves mélypontra süllyedt. Gyengültek a bankpapírok is, mivel jelentős kinnlevőségeik vannak a botrányba keveredett cégeknél.

Európában pozitív irányba mozdultak az indexek annak ellenére, hogy az eurozóna fogyasztói és üzleti bizalmi indexei tovább csökkentek az elmúlt hónapban. A Vivendiről is kiderült, hogy tavaly könyvelési csalást kísérelt meg, a Moody\'s pedig bóvli kategóriába minősítette a cég adósságállományát. A papír a két hír együttes hatására 27 százalékot esett. Több száz pontos kilengésekkel, a közepesnél valamivel erősebb forgalom mellett 2,85 százalékkal 7340 pontig ereszkedett a BUX értéke.

A héten újra a Borsodchem–TVK páros vitte a prímet az emelkedésben, előbbi 6,5, utóbbi 9 százalékkal drágult. A blue chipek közül egyedül a Richter tudott halvány emelkedést felmutatni. Az ING-től vételi ajánlást kapott OTP esett a legnagyobbat, közel 4,5 százalékkal lett olcsóbb, de a hét folyamán 2000 forint alatt is hozzá lehetett jutni a papírhoz. Román sajtóértesülések szerint az OTP egy német bankkal karöltve indul a legnagyobb román kereskedelmi bank (BCR) privatizációs pályázatán. A második vonal nagy vesztesei a Zalakerámia (–11 százalék) és a Danubius (–8,88 százalék), utóbbi a kedvezőtlen piaci körülmények között üzleti terve módosítására kényszerül.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!