Kereső toggle

Tőzsdejelentés 2002. 06. 26. 07. 02.

Bizalmi válság a könyvelési csalások miatt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az amerikai részvénypiacokon tovább estek az árfolyamok az elmúlt héten, miután a Worldcom után a Xerox is könyvelési botrányba keveredett. Elsősorban a technológiai és a telekom szektor papírjai zuhantak, a technológiai papírok indexe, a Nasdaq ötéves mélypontra süllyedt. Gyengültek a bankpapírok is, mivel jelentős kinnlevőségeik vannak a botrányba keveredett cégeknél.

Európában pozitív irányba mozdultak az indexek annak ellenére, hogy az eurozóna fogyasztói és üzleti bizalmi indexei tovább csökkentek az elmúlt hónapban. A Vivendiről is kiderült, hogy tavaly könyvelési csalást kísérelt meg, a Moody\'s pedig bóvli kategóriába minősítette a cég adósságállományát. A papír a két hír együttes hatására 27 százalékot esett. Több száz pontos kilengésekkel, a közepesnél valamivel erősebb forgalom mellett 2,85 százalékkal 7340 pontig ereszkedett a BUX értéke.

A héten újra a Borsodchem–TVK páros vitte a prímet az emelkedésben, előbbi 6,5, utóbbi 9 százalékkal drágult. A blue chipek közül egyedül a Richter tudott halvány emelkedést felmutatni. Az ING-től vételi ajánlást kapott OTP esett a legnagyobbat, közel 4,5 százalékkal lett olcsóbb, de a hét folyamán 2000 forint alatt is hozzá lehetett jutni a papírhoz. Román sajtóértesülések szerint az OTP egy német bankkal karöltve indul a legnagyobb román kereskedelmi bank (BCR) privatizációs pályázatán. A második vonal nagy vesztesei a Zalakerámia (–11 százalék) és a Danubius (–8,88 százalék), utóbbi a kedvezőtlen piaci körülmények között üzleti terve módosítására kényszerül.

Olvasson tovább: