hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újabb vállalatbirodalom a tönk szélén
Képmutató könyvelők, megtévesztett befektetők

2002. 06. 30.
Újabb több milliárd dolláros könyvelési csalást lepleztek le az Egyesült Államok második legnagyobb, távolsági hívásokra szakosodott telekommunikációs cégénél. Az Enron energia-nagykereskedelmi cég csődje után a héten a WorldCom telekommunikációs vállalatbirodalom hattyúhalála vette kezdetét. A WorldCom megtévesztette a részvényeseket, amikor közel 4 milliárd dollárral nagyobb nyereséget közölt a valósnál. Szakemberek szerint az ügy, melynek szálai ismét az Arthur Andersen könyvvizsgáló céghez vezetnek, felülmúlhatja még az Enron-botrányt is. Értékpapírpiaci elemzők egyre többet beszélnek az Enron-szindróma után elnevezett WorldCom–vírusról. Az óriásvállalat által felhalmozott adóssághegy ugyanis eladási járványt indíthat el a vállalati adósságpiacon.



Gondban a chicagói tőzsde brókerei. A WorldCom dominója végigborult a világ börzéin Fotó: Reuters

A grandiózus botrány kedden a késő esti órákban robbant ki, miután a tőzsdezáráskor szokásos eredményközlés során napvilágot látott, hogy a 2001-től számított öt negyedéven keresztül 3,8 milliárd dollárral nagyobb nyereséget közölt a cég a valós adatnál. A hatalmas hiányra fiktív számlatételekben bukkantak rá. Az óriásvállalat éléről még aznap éjjel menesztették a pénzügyi igazgatót, Scott Sullivant. Az éjszakai elektronikus kereskedésben ezek után a társaság részvényeinek ára soha nem látott ütemben kezdett zuhanni, és rövid időn belül 62 százalékot veszített értékéből. 

A BBC News értesülései szerint a könyvelésben vétett "hibák" elkerülték a telekommunikációs vállalat könyvelőcégének, az Enron-botránytól viharvert Arthur Andersennek a figyelmét. Azzal védekeztek, hogy Sullivan fontos adatokat tartott vissza, és nem tájékoztatta őket megfelelően. Valójában már 2001-től veszteséget kellett volna jelentenie a cégnek. A vállalat könyvvizsgálója, az Arthur Andersen nem-csak akkor folytatott kétszín? játszmát, amikor a jelentéseiben szándékosan "elkönyvelte" a hiányosságokat, hanem akkor is, amikor már világos volt a cég csődje, de mégis – az Enron sztorijához hasonlóan – részvények vásárlására buzdította az alkalmazottakat.
(Csődcsúcs az USA-ban. Hetek, 2002. február 8.)

Az igazgatóság lemondásra kényszerítette a WorldCom-ot felépítő és mindeddig a cég teljhatalmú urának számító Bernie Ebberst is. Ő volt az, aki a nyolcvanas évek végén még jelentéktelen, pár milliós forgalmú távközlési viszonteladóból egyetlen évtized alatt építette fel a globális telekommunikációs piac legrettegettebb cápájának tartott WorldCom-ot. A cég gyakorlatilag készpénz nélkül, pusztán papírjainak szédületesen növekvő értékére alapozta egyre nagyobb felvásárlásait: 1998-ban például 40 milliárd dollár érték? részvénycserével halászta el az MCI távhívási óriást a British Telecom orra elől. 1999 januárjában a WorldCom részvényeinek összértéke elérte a 180 milliárd dollárt. Ma a vállalat piaci értéke mindössze 5 milliárd dollár körül mozog, s ez a közel 175 milliárd dolláros veszteség összehasonlíthatatlanul nagyobb az Enron 60 milliárdos bukásánál.

A szakemberek azonban úgy vélik, hogy a 65 országban jelenlevő WorldCom botránya valószínűleg az egyetemes gazdaságtörténet egyik legnagyobb könyvviteli csalása, amely megrendítette a nemzetközi tőke- és devizapiacokat is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!