hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egymás zsebében turkálók
Orbán visszaélt a helyzeti előnyével

2002. 06. 30.
A személyeskedésig fajuló parlamenti "munka" a zsebekben való kotorászásig "nemesítette" a honatyákat: úgy tűnik, a politikai elit az ellenfél vagyonnyilatkozatának felülvizsgálatában látja erejének és igazának fitogtatását. A politikai játszmák mindenesetre arra kiválóak, hogy porfelhőt generálva eltereljék a valós problémákról és feladatokról a figyelmet. 

Az e heti epizód üzenete – a múlt heti Medgyessy-skandalum után – az a híresztelés, miszerint Orbán Viktor felesége a földtörvény kijátszásával szerzett 50 hektárnyi földet Felcsút környékén. Ezzel párhuzamosan a szocialista tábor szónokai megkérdőjelezték, hogy a volt miniszterelnöknek – a vagyonnyilatkozatát alapul véve – hogyan tellett erre, no és a budai villa megvételére. A focivébén Dél-Koreában tartózkodó exminiszterelnök perrel fenyegette meg azokat a lapokat, amelyek megkérdőjelezték vagyonbevallása hitelességét. 

A parlamenti frakciók – talán a focivébé ihletésére – egymás térfelére rugdossák a labdát. Az MSZP az újsághírekre reagálva indítványt terjesztett be a parlament elé, amely felülvizsgálná a volt miniszterelnök vagyonnyilatkozatát az említett vásárlások tükrében. A leköszönt kormányfő hazugságnak és rágalomnak minősítette azt az állítást, hogy vagyongyarapodása nem áll összhangban a bevallott jövedelmével. A "vörös" labdát a Fidesz visszagurította, amikor bejelentette, ők Medgyessy Péter kormányfő vagyonnyilatkozatát vizsgálják meg, mert szerintük nem vallotta be minden jövedelmét. A polgári oldal képviselői ugyanis úgy vélik, hogy Medgyessy nem adott számot arról, mekkora bevételre tett szert a megválasztásakor eladott cégei után, és azt is elhallgatta, hogy haszonélvezeti joga van egy ingatlanra.

Orbán Viktor vagyonbevallásában elismerte, hogy 20 milliós adósságot halmozott fel, de eközben 9 millió forinttal gyarapodott a bankszámlája. Felesége nevén ugyanakkor 15 millió forint érték? 50 hektáros Felcsút körzetében található földterület, valamint 10 millió forintért bővített tokaji ingatlan szerepel, amely – az ellenzéki honatyák szerint – a miniszterelnöki fizetésből nem kigazdálkodható, számításaik szerint Lévai Anikónak pedig 85 millió forintos jövedelemmel kellett volna rendelkeznie ahhoz, hogy mindezt megvásárolhassa. A helyreigazításra felszólított napilapok állítása szerint Orbán a földtörvény kijátszásával szerezte meg az 50 hektáros földterületet.

Lapunknak nyilatkozó szakember nem így látja, a volt kormányfő nem sértett törvényt, "csupán" visszaélt a helyzetelőnyével, amikor a földtörvény életbe lépése előtt "kijátszotta" a néhány hónappal később megszületendő törvényt. A polgárok tavaly ősszel még nem ismerhették az idén januártól életbe lépő törvényt, ezért gyanútlanul eladták az ajtajukon kopogtató strómanoknak a földbérleményüket, melyeket megvásárolt az Orbán család. A néhány hónappal később induló földtörvény a hasonló eladást igen szigorúan szabályozza, olyannyira, hogy 

a kormányfő gyakorlatilag nem vásárolhatott volna földet, de így a saját kormánya által kreált törvény elé futva 50 hektáros birtokra tett szert, és jogalapot szerzett a családi gazdaság titulusra is, amely számtalan, több száz milliós, igen alacsony kamatozású hitel felvételére teszi jogosulttá. Ez a lépés kétség nélkül hosszú távra stabil anyagi bázist biztosít az Orbán-családnak, hiszen a földeket 50 éves bérleti joggal együtt szerezték meg. Az ékkőt a koronán a választás előestéjén hozott kapkodó földeladási akció sikere jelentette volna, amikor az Orbán-kabinet 400 ezer állami tulajdonban levő földet szabadított fel megvásárlásra. Ebbe az akcióba csak földterülettel rendelkezők kapcsolódhattak be. Föld már volt, de idő már nem, hiszen jött a Medgyessy-kormány és sebtiben lefújta az akciót. A m? befejezetlen maradt…

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!