hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nincs egérút a Happy Endnek

2002. 05. 19.
"A Fidesz a sebeit és a zsebeit nyalogatja" – állította Juhász Ferenc az MSZP alelnöke arra a hírre, hogy a Happy End Kft. és az Ezüsthajó Kft. végelszámolást kért maga ellen. Juhász szerint egyetlen állami szervezet sem adhat utólagos menlevelet azoknak, akik nevéhez törvénytelenség kötődik. Ezért felszólította az APEH-et, ne asszisztáljon a két cég végelszámolásához. Lapunknak nyilatkozó szakember csak találgat, miért választhatta a két cég vezetője ezt az utat, de leszögezte: a végelszámolás nem mentesítené őket az esetleges felelősségre vonás alól. 



Tűzijáték 2002 szilveszterén. Happy lesz a vége? Fotó: Somorjai L.

Mint ismeretes az Orbán-kormány négy éve alatt több mint tízmilliárdos megbízást élvező két cég végelszámolást kért, miközben ügyészségi eljárás van folyamatban ellenük. A most kormányra kerülő két párt frontemberei éles hangon bírálták a Happy End Kft. és az Ezüsthajó Kft. vezetőinek gyors lépését, és a leköszönő kormány kampányfinanszírozását. Magyar Bálint és Gusztos Péter SZDSZ-es politikusok szerint az Országimázs Központ (OK) egyszerre végez közpénzek felhasználásával agymosást és pénzmosást. A két kft. végelszámolási törekvését csak "patyolatakciónak" nevezték.

Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének alelnöke lapunknak elmondta, hogy a végelszámolás kérésével egy olyan folyamat indul el, amelynek végén megszűnnek az érintett cégek. Ennek során a cégeknek mind az APEH, mind a beosztottak, mind az üzletfelek felé ki kell fizetniük a kötelezettségeiket, s az ezután fennmaradó vagyon feloszthatják a tulajdonosok, (ez után természetesen adózniuk kell). Az akció végén a Cégbíróság megszünteti a cégeket. Vadász szerint nem feltételezhető adóeltitkolás, valószínű, hogy mind a két cég kiállította a számlákat, és az OK kiegyenlítette ezeket, így elméletileg nem várható adóhiány.

Vadász Iván nem látja át, miért kér végelszámolást maga ellen egy jól működő, nyereséget termelő cég, de kifejtette, egy lezárt folyamat senkit sem véd a későbbi adóellenőrzéstől és más eljárásoktól. Amennyiben később olyan információk merülnének fel, amelyek a korábbi eljárás során nem voltak ismeretesek, mód nyílik újabb ellenőrzésre – az adóügyek nyolc év után évülnek el, éppen az Orbán-kormány hosszabbította meg egy évvel – hívta fel a figyelmet az alelnök. Az újonnan hivatalba kerülő kormány kifejezte szándékát, hogy vizsgálatot indít arra vonatkozóan, hogy kiderüljön, megfelelően használták-e fel a közpénzeket. Egy esetleges büntetőeljárás során újbóli adóellenőrzés indítható, s ha bármilyen adózással kapcsolatos vagy más területen bűncselekmény történt, a tagok, az ügyvezetők kötelesek helytállni.

Vadász Iván szerint annyi előny mindenképpen származhat a végelszámolásból, hogy a tulajdonosok feloszthatják maguk között a vagyont, s mire "piszkálnák" őket, már nincs vagyon, nincs cég. "Ha én aggódnék a cégem sorsa felől, én is kérném a végelszámolást" – súgta meg az alelnök.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!