Kereső toggle

Mol: 230-240 forint lesz a benzin

Irak hiába bojkottál

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nem lesz hatással a Mol árképzésére Irak olajembargója, bár az év során 230-240 forintig is drágulhat a benzin ára. Szaddám Huszein iraki elnök minapi döntése, miszerint az olajkitermelést harminc napra felfüggesztette, és olajexportstopot hirdetett az Izraelt támogató nyugati országok felé, elsősorban az Egyesült Államokat érinti. A bejelentés hatására mindenesetre a nyersolaj világpiaci ára többhavi rekordot döntve egy dollárral megugrott, ugyanakkor a bejelentés gazdasági hatásainak latolgatását indította el világszerte.

Hegedűs Ferenc, a Mol Rt. kereskedelmi igazgatója lapunknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy nem lesz hatással a magyarországi üzemanyagárakra a harmincnapos olajstop. Nem kell tartanunk a benzinárak hirtelen megugrásától. Az export felfüggesztése elsősorban az Egyesült Államokat érinti, mivel Európába jóval kevesebb olaj áramlik az arab világ ezen országaiból. A hétfőn elhangzott bejelentés azonnal felkavarta a nemzetközi közvéleményt, de azóta a nemzetközi olajárak visszaálltak a rendes kerékvágásba. Hegedűs elmondta, hogy a héten bejelentett áremelkedés nincsen összefüggésben az iraki elhatározással, azt már hetekkel korábban eldöntötték. A motorbenzin ára ugyanakkor az idén is emelkedni fog – ígérte Hegedűs, de nem fogja elérni a tavalyi szintet (250 Ft). 230-240 forintos benzinárra azonban számítani kell, ennél viszont nem lesz magasabb a benzin ára az év folyamán. 

A nyersolaj árának emelkedése felpörgette a nemzetközi szervezeteket is. Az Európai Bizottság (EB) szakértői csütörtökre értekezletet hívtak össze, hogy a magas olajárakkal kapcsolatos teendőket megvitassák. A brüsszeli bizottság szóvivője, Gilles Gantelet szerint az exportstop főképp az Egyesült Államokat érintheti, másutt, különösen az európai piacokon nem lesznek jelei az intézkedésnek. Az iraki döntés hatásai inkább közvetlenül a tőzsdéken érzékelhetőek, semmint közvetlenül az olajpiacokon. A bizottság olajügyekért felelős szakértői egyelőre úgy látják, nem kell tartani az olajárak tartós emelkedésének lehetőségétől: az olaj ára az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) által meghatározott sávban ingadozik, és semmiképpen nem kell aggódni válsághelyzet miatt. 

Ali Rodriguez, az OPEC főtitkára szerint az árfolyam későbbi alakulása kiszámíthatatlan, mivel nem lehet tudni, hogy más arab országok követik-e Irak és Irán példáját. Elemzők attól tartanak, hogy az Izrael-ellenes arab felháborodás tovább radikalizálhatja az egyes országokat, akik képesek akár saját gazdasági érdekeik ellen fordulva is cselekedni. Eddig Szaúd-Arábia és Kuvait azt nyilatkozta, nem kíván csatlakozni az iraki embargóhoz. Megnyugtató, hogy bőségesek az OPEC rendelkezésére álló kereskedelmi tartalékok, és nincs olajhiány a piacon. Rodriguez elmondta, egyelőre még nincs szükség a termelés növelésére. Abban az esetben azonban, ha hiány lépne fel, az OPEC azonnal kész beavatkozni a kereslet és kínálat egyensúlyozása érdekében.

Olvasson tovább: