Kereső toggle

Gripen, üzlet

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Elindult a versenyfutás a Gripen vadászgépek bérletének ellentételezéséért.
A magyar cégek április 1-től regisztráltathatják magukat a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht.-nál (ITDH). Amint ismeretes, az amerikai F–16-os és az F–18-as típusok helyett a svéd–brit gyártású Gripen került ki nyertesen, így 2004-től tíz évig tizennégy darab negyedik generációs vadászgépet bérel a magyar légierő. A szerződés szerint a Saab a 108 milliárd forintos bérleti díj száz százalékát ellentételezi, ennek a 30 százalékát befektetés formájában, ami 34 milliárd forintos üzletet jelent.Gripenek akcióban Fotó: SAAB-BAE 

A programban részt venni szándékozó vállalatok a Gazdasági Minisztérium, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az ITDH irodáiban kérhetnek részletes felvilágosítást. Az ellentételezés a nemzetközi gyakorlatban is régóta alkalmazott eljárás. A lényege az, hogy a vásárló az eladó által felajánlott hitelek felhasználásával megvásárolja a nagy érték? védelmi eszközöket, az eladó pedig kötelezettséget vállal az ügylet értékével megegyező vagy esetenként annál magasabb érték? ellentételezés teljesítésére. A haditechnikai terméket szállító vállalat és annak kijelölt vállalatai a vevő országban beruházásokat hoznak létre. Mindez a vásárló ország számára elősegíti gazdasági, ipari és kereskedelempolitikai célkitűzéseinek megvalósítását. További előny egyes gazdasági ágazatok fejlesztésének elősegítése, a technológiai színvonal emelése, új munkahelyek teremtése, a területfejlesztés áruexportjának növelése. A bérleti szerződés részeként a svédek vállalták egy kis- és középvállatokba befektetendő 

2 millió dolláros kockázati tőkealap létrehozását, amit az üzlet jövőbeni előrehaladásától függően 8 millió dollárra terveznek kiegészíteni.

A Gripent gyártó Saab jó évet zárt tavaly: 1,3 milliárd fontos adózás előtti eredményt ért el. Szerződést kötött a magyar és a cseh légierővel, de tárgyalásokat folytat Brazíliával, Ausztriával és Lengyelországgal is. A magyar fél több mint százórás egyeztetési sorozat után döntött a Gripen mellett, amit a Pentagon nem nézett jó szemmel. Illetékese a következőképpen reagált a cseh és magyar döntésre: "A két ország üzleti és nem katonai döntést hozott, új NATO-tagoknak elsősorban az amerikai légierővel kellene együttműködnie."

A Gripen mellett nemcsak katonapolitikai, hanem gazdasági érvek is szóltak. A magyar légierő jelenleg huszonhét MIG–29-es vadászrepülőgépet tart hadrendben, ötmilliárd forintba kerülő felújításuk révén 2005-ig használhatók. Az első Gripenek várhatóan 2004-ben érkeznek hazánkba, de csapásmérő erejük nem lesz elegendő Magyarország légterének megvédéséhez.

Olvasson tovább: