Kereső toggle

Három gyerek, négy kerék, öt karika

Olimpiai álomterápia

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az álmodozások korát éljük. A hét vége óta már azt is tudjuk, hogy "A magyarok nagy álma valósulna meg, ha házigazdák lehetnénk", mármint a 2012-es Olimpiáéi. Ezt a miniszterelnöktől kellett megtudnia minden magyarnak, amikor Jacques Rogge-nak a NOB elnökének átadta több mint 652 ezer Olimpiát támogató aláírását. Költségszámítás még nincs, de ez nem is érdekes, a lényeg, az akarás. Az Olimpia megrendezése politikai tényező, ma hazaáruló, de legalábbis hazafiatlan, nemzetietlen az, aki az Olimpia megrendezésének megvalósíthatóságát kérdéseivel feszegetni merészeli.Pokorni Zoltán Fidesz-elnök az ívek tövében Fotó: MTI

Az Olimpia megrendezésének kérdésfelvetése nem véletlenül esik éppen a választási kampány heteire, hiszen ki az, aki ne szeretne egy ilyen világesemény házigazdája lenni, megmutatni a világnak, mit tudunk mi. A témát azonban egyértelműen a Fidesz sajátítja ki, politikai rendezvényein a sajátjaként hirdeti, miközben az adófizetők pénzét költi a plakátokra stb. A közvélemény-kutatásokból kiderül, hogy az Olimpia ügye megosztotta a társadalmat, és kiválóan alkalmas a bizonytalanok, az érzelmi alapon döntők befolyásolására. A politikai éra is ennek megfelelően idomul a témához, ezért az MSZP, látva, hogy sokakat megfog a téma, visszafogta a bíráló hangot: Medgyessy Péter ugyanúgy az aláírók között van, mint Orbán Viktor. 

Az Olimpia-ügy eddig 620 millió forintot vett ki az állam kasszájából. Ebből közel 300 milliót a tévéreklámok és az óriásplakátok emésztettek fel, miközben – figyelemre méltó az egybeesés – serényen folyt az aláírásgyűjtés és a közvélemény kutatása. A játékok megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére pedig a Price Waterhouse Coopers Kft. kapott megbízást, közel 400 millió forint értékben. 

Az álmodozónak nincsen szüksége realitásra, az Olimpia viszont pénzbe kerül. 

A legszolidabb becslések is 3000 milliárd forint körül mozognak, s ez akkor is horribilis összeg, ha tíz évre kell le- osztani. Szakértők szerint ez azt jelentené, hogy a következő tíz évben a gazdasági növekedésből fakadó néhány százmilliárdos többletet egy az egyben az Olimpiára való felkészülésre kellene fordítani, s ezt az sem tompítja, hogy utakat, hidakat stb. akkor is kell építenünk, ha a vidékünkre sem jön az öt karika. Eközben senki nem beszél a válságágazatok, az egészségügy, a mezőgazdaság problémáinak rendezéséről, az oktatás, az életszínvonal emeléséről, az európai uniós csatlakozás feltételeinek teljesítéséről stb. 

Minden pszichológus tudja, az álmodozás a hiányok egy fajta kompenzálása. Az Olimpia feltételeinek hiánya még akkor is kijózanító nagyságrendű, ha úgy tűnik, messze van még 2012. 

Ma Magyarországon egyetlen sportlétesítmény sincsen, ahol nemzetközi színvonalú eseményt rendezhetnénk. Sem futball, sem atlétikai pályáink nem megfelelőek, uszodai kapacitásról pedig nem is beszélve. Kerékpárpálya, vadvízi evezésre alkalmas terep pedig egyáltalán nincsen az országban. A felépítendő stadionok nagy részét pedig nem lehet majd később hasznosítani, mert nem lesz több tízezres nézősereg. De ezek eltörpülnek az infrastrukturális hiányosságok mellett. Nem elegendő Ferihegy jelenlegi kapacitása, az országos úthálózat, nem is beszélve a budapesti viszonyokról, ahol egy péntek este is komoly fennakadásokat okoz a közlekedésben. Az ötkarikás játékokon pedig naponta legalább 250 ezer turista, 60-70 ezer sportoló és újságíró terhelné meg a főváros úthálózatát! A szállodakapacitás is lényegesen bővítésre szorulna, hiszen becslések szerint a résztvevők 40 százalékát tudnánk csak elszállásolni a mai adottságainkkal. Csizmadia László, a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola főigazgatója ezt nem látja problémának, hiszen "mi a turizmusban is képesek vagyunk nagyot alkotni, mert keletről a génjeinkben hoztuk a vendégszeretetet" – mondta egy szakmai konferencián. Majd kifejtette: "Ha minden második magyar polgár kiadná az egyik szobáját, és reggelit is tudna biztosítani, akkor máris el lehetne helyezni százezer embert." 

Fürjes Balázs miniszteri biztos sem aggódik a költségek miatt, szerinte legkésőbb 2006-ban csatlakozunk az unióhoz, és utána "Brüsszelből dömperrel jön a pénz" – mondta ugyanezen a konferencián. Fürjes "megfeddte" azokat akik azt bizonygatják, hogy az ország alkalmatlan a feladatra. "Nemzeti összefogás kell!" – szögezte le a hallgatóság előtt.

Olvasson tovább: