hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szárnyalnak a Pick, a TVK és a Mol részvényei
Tőzsdejelentés 2001. 09. 26. 10. 02.

2001. 10. 07.
Keddi ülésén újabb 50 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. Az idén kilencedszer csökkentettek kamatot az USA-ban, ezzel az irányadó kamatláb 2,5 százalékra süllyedt, ami negyven éve a legalacsonyabb érték. 

Az Európai Központi Bank változatlanul hagyta irányadó kamatlábát. Európa részvénypiacai elszakadtak az USA piacaitól, a vártnál kedvezőbb makrogazdasági adatoknak köszönhetően Frankfurtban hét, Londonban és Párizsban 3,6 százalékkal emelkedtek az indexek. A Swissair csődjének hatására viszont estek a két legnagyobb svájci bank, az UBS és a CSFB részvényei, mivel ők a "megzuhant" légitársaság legfőbb hitelezői. Jelentősen erősödtek az indexek a Távol-Keleten is. A BUX továbbra is a megszokottnál magasabb, bár hullámzó forgalom mellett több mint 5 százalékkal 6 283 pontig emelkedett.

Háromnapos felfüggesztés után 36 százalékkal erősödött a Pick árfolyama, miután 3 770 forintos részvényenkénti áron tett felvásárlási ajánlatot a cég részvényeire a társaság 41 százalékát birtokló Arago Rt. Jó hetet zárt a vegyipari szektor is: a Pannonplast és a TVK egyaránt 16 százalékot meghaladó mértékben drágult, és a BorsodChem is közel 8 százalékkal lett drágább. Tíz százalékkal 4 300 forintig ugrott a Mol árfolyama, annak ellenére, hogy a Legfelsőbb Bíróság is elutasította a cégnek az állammal szemben benyújtott keresetét. A lengyel kormány viszont hozzájárulását adta ahhoz, hogy a PKN Orlen 17,58 százalékos részvénycsomagját a Mol vásárolhassa meg, azzal a feltétellel, hogy a legnagyobb lengyel olajcég ugyanekkora részvénycsomagot vásárolhat a Molban. A hét vesztese a Synergon lett közel 7 százalékos csökkenéssel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!