Kereső toggle

Tőzsdejelentés 2001. 09. 26. 10. 02.

Szárnyalnak a Pick, a TVK és a Mol részvényei

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Keddi ülésén újabb 50 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. Az idén kilencedszer csökkentettek kamatot az USA-ban, ezzel az irányadó kamatláb 2,5 százalékra süllyedt, ami negyven éve a legalacsonyabb érték. 

Az Európai Központi Bank változatlanul hagyta irányadó kamatlábát. Európa részvénypiacai elszakadtak az USA piacaitól, a vártnál kedvezőbb makrogazdasági adatoknak köszönhetően Frankfurtban hét, Londonban és Párizsban 3,6 százalékkal emelkedtek az indexek. A Swissair csődjének hatására viszont estek a két legnagyobb svájci bank, az UBS és a CSFB részvényei, mivel ők a "megzuhant" légitársaság legfőbb hitelezői. Jelentősen erősödtek az indexek a Távol-Keleten is. A BUX továbbra is a megszokottnál magasabb, bár hullámzó forgalom mellett több mint 5 százalékkal 6 283 pontig emelkedett.

Háromnapos felfüggesztés után 36 százalékkal erősödött a Pick árfolyama, miután 3 770 forintos részvényenkénti áron tett felvásárlási ajánlatot a cég részvényeire a társaság 41 százalékát birtokló Arago Rt. Jó hetet zárt a vegyipari szektor is: a Pannonplast és a TVK egyaránt 16 százalékot meghaladó mértékben drágult, és a BorsodChem is közel 8 százalékkal lett drágább. Tíz százalékkal 4 300 forintig ugrott a Mol árfolyama, annak ellenére, hogy a Legfelsőbb Bíróság is elutasította a cégnek az állammal szemben benyújtott keresetét. A lengyel kormány viszont hozzájárulását adta ahhoz, hogy a PKN Orlen 17,58 százalékos részvénycsomagját a Mol vásárolhassa meg, azzal a feltétellel, hogy a legnagyobb lengyel olajcég ugyanekkora részvénycsomagot vásárolhat a Molban. A hét vesztese a Synergon lett közel 7 százalékos csökkenéssel.

Olvasson tovább: