Kereső toggle

Nehéz az elhelyezkedés

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A frissen végzett diplomásoknak fel kell készülniük arra, hogy egyre nagyobb követelményeknek kell megfelelniük a munkaerőpiacon. Mára már megváltozott az a trend, amely egy évtizede látszott, miszerint előnyt élveztek a végzős egyetemisták, főiskolások. A cégek elvárják, hogy már a pályakezdő fiataloknak is legyen némi szakmai tapasztalatuk. Cikkünkben munkaközvetítők és személyzeti tanácsadók beszélnek arról, hogyan változott a munkáltatók igénye az elmúlt években. 

A legtöbb szakértő megegyezik abban, hogy ma már nem elég kezünkben a diplomával, nyelvvizsgát igazoló papírjainkkal nekiindulni a nagybetűs életnek. Bereczky Márta, az Overview ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, hogy csak ritka esetben fordul elő, hogy a vállalat friss végzőst vesz fel, kikötik a néhány éves szakmai gyakorlatot.

Elengedhetetlen az idegen nyelv ismerete is, minimum egy nyelvet – elsősorban az angolt – tárgyalóképes szinten kell beszélni. Bihacker Ákos, a HR-COM tanácsadója a Heteknek kifejtette, hogy a fent említett elméleti tudáson és munkahelyi tapasztalatszerzésen kívül egyre nagyobb szerepet kapnak a személyesebb tényezők is. Tapasztalata szerint azoknak akad több gondjuk a pályakezdésnél, akik nem olyan talpraesettek, nem annyira jó a fellépésük, nem magabiztosságot, határozottságot sugároznak magukból. Szükséges a saját imázs kialakítása is, illetve a kellő ambíció, a cég iránti elkötelezettség tanúsítása. Fel kell arra készülni, hogy általában a jó munkát és vonzó fizetést ígérő cégek sokszor 100-150 hasonló képesség? jelölt közül is válogatnak. 

Az elhelyezkedést nehezíti a sztárszakmák telítődése is. Mivel az egyetemek a tanulók létszáma után kapják a támogatást, nem érdekeltek abban, hogy a valós igényekhez igazítsák a végzettek létszámát. Ezért például a közgazdász, a jogi és az orvosi pálya meglehetősen telített. Ehhez adódik még az is, hogy visszaesett a vállalatok nyereségessége, bizonytalanok a jövőjüket illetően. 

Pályakezdők átlagos bruttó bérezése (ezer forint)

közgazdász 150-200
jogász 80-90 (állami szféra)
ügyvédjelölt minimálbér + jutalék
műszaki  200-250
informatikus 300
orvos minimálbér (állami szféra)
orvoslátogató 250
gyógyszerész 130-170
tanár 45-50

Olvasson tovább: