Kereső toggle

Tőzsdejelentés 2001.07.26. 08.01.

Negatív növekedési kilátások az Új- és az Óvilágban is

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Világszerte emelkedtek a részvényindexek az elmúlt héten, annak ellenére, hogy a napvilágra került hírek igen vegyes képet mutattak. 

A Lucent Technologies távközlési eszközgyártó besorolását több neves hitelminősítő cég – köztük az S&P és a Moody\'s is – lerontotta, ugyanakkor a chipgyártók részvényeit a Merrill Lynch felminősítette. Makroadatok tekintetében mind Amerikában, mind Európában tovább csökkent a beszerzési menedzser index értéke, ami negatív kilátást sugall a gazdaság jövőbeni teljesítményére vonatkozóan. 

Mindezek ellenére erőteljesen emelkedtek az európai irányadó indexek, Amerikában pedig újra 2000 pont fölé tornázta magát a technológiai szektor indexe, a Nasdaq is. Eközben Argentínában továbbra is mutatkoznak a válság jelei, a héten sor került az adósságátütemezésre is, ami egy időre száműzheti az ország fizetésképtelenné válásának rémét. A nemzetközi piacok emelkedéséből jutott Budapestre is; ugyan csak kisebb mértékben, nem egész két százalékkal feljebb jutva a BUX 6613 ponton zárta a hetet.

A hét nyertese 4,5 százalékos emelkedéssel az OTP részvénye lett, amelytől az elemzők 36 százalékos profitbővülést várnak a második negyedévre. Több mint három százalékkal drágult a rekord negyedévről számot adó Richter, valamint konkurense, az Egis és a Mol is, amely orosz földgáz tranzitjára kötött hároméves megállapodást a szerb olaj- és gázipari monopolcéggel, a NIS-sel. Nem egészen 1,5 százalékkal drágult a 17 százalékos eredménynövekedést jelentő Pannonplast papírja. Továbbra is gyengélkedik a Matáv, melynek profitját az elemzők szerint akár 15 százalékkal megdobhatja a váratlan mérték? forinterősödés. A legnagyobbat eső papírnak a 47,5 százalékos profitcsökkenésről beszámoló TVK részvénye bizonyult 12 százalékos gyengüléssel, de 10 százalékot meghaladó mértékben gyengült az utóbbi hetekben szárnyaló Prímagáz, valamint 

az újabb profitfigyelmeztetést közzétevő Synergon is.

Olvasson tovább: