hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Patikacsőd fenyeget

2001. 07. 07.
Nehéz idők várnak a patikusokra, ha nem módosul az egészségügyi miniszter május végi rendelete, amely a gyógyszerek kereskedelmi árrését szabályozza. Fennáll a veszélye annak, hogy a limitált árrés miatt országszerte 120-150 gyógyszertár csődbe megy. 

A rendelet megosztja a szakmát, olyannyira, hogy a szakmai szervezetek egymás ellen fordultak. A patikusok lendülete töretlen: "csatába hívták" a fogyasztókat, emellett frontot nyitottak a politika színterén is. A nyár végéig adtak haladékot a szakminiszternek, hogy módosítsa a rendeletet. 

A gyógyszerészek és a betegek érdekei azonban nem esnek egybe. A július 1-jei áremelést követően az árrés átlagosan 18-20 százalékos lett, szemben a gyógyszerészek által óhajtott 35-40 százalékkal, ami egybeesik az uniós tagállamokban alkalmazott mértékkel. Magyarországnak a csatlakozásig ezt a szintet kell elérnie. Mikola István egészségügyi miniszter azonban – nem szociális okokból! – azért döntött a 18-20 százalékos árrés mellett, mert tisztában van vele, hogy idén a tb-nek legalább 163 milliárd forintot kellene fordítania a gyógyszerkassza finanszírozására, ezzel szemben csak 147 milliárd áll rendelkezésre.

Kevesen tudják, hogy manapság egy patikának legalább havi ötmillió forintot kell kitermelnie ahhoz, hogy 100 ezer forint megmaradjon, és ebből a patikus úgy-ahogy képes legyen megélni. Az sem hagyható azonban figyelmen kívül – emlékeztetnek a lapunk által megkérdezett gyógyszerészek –, hogy minimum másfél-két millió forint érték? gyógyszert kell tartaniuk ahhoz, hogy dinamikus forgalmuk legyen. A patikus – kifogyásáig – a készletben tartja a pénzét, amit többségük nem képes kitermelni, ezért folyamatosan hitelhez kénytelenek folyamodni. A tb a gyógyszerek eladását követően 3-4 hét múlva fizet, és a gyógyszerész akkor tudja a hitelt törleszteni. A patikusok, különösen a kistelepüléseken, szerencsésnek tartják, hogy az alacsonyabb árfekvés? gyógyszerek jól fogynak, így viszonylag gyorsan visszaforog a befektetett pénz.

Mint ismeretes, július 1-jétől 6,3 százalékkal emelkedtek a gyógyszerárak. Ez a mérték a kis- és nagykereskedőknek csekély, a betegeknek azonban jelentős. Az augusztusban és szeptemberben két-két napos demonstrációra készülő patikusok után újabb protestálók hallatják szavukat. A Magyarországi Praktizáló Orvosok Szövetsége ugyanis közleményt adott ki – úgymond a betegek érdekében – amelyben a gyógyszerészek tiltakozását "szűk csoportérdekek által mozgatott tiltakozó, betegeket lázító akciónak" minősítik. A praktizáló orvosok szerint ugyanis a patikusok jövedelme 6 milliárd forinttal növekszik, ami szerintük egymillió forintos bevételnövekedést eredményez. A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke viszont emlékeztetett rá, hogy országos gyűlésükön a Magyar Orvosi Kamara legfelsőbb vezetése semmiféle kritikai észrevételt nem tett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!