Kereső toggle

Forintárfolyam-sáv szélesítés:

Erősödik a forint gyengülnek a valuták

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A pénzpiaci szakembereket is meglepte a forint intervenciós sávjának váratlan kiszélesítése. A lehetséges ingadozás eddig mind felfelé, mind lefelé 2,25 százalékos, összesen 4,5 százalékos volt, ami most 15-15 százalékosra, együttesen tehát 30 százalékosra bővült. Az OTP Értékpapír Rt. és a CIB Bank brókercégének elemzői – a tőzsdei árfolyamok változását figyelembe véve – egybehangzóan úgy vélik: a forint biztosra vehető erősödésének legnagyobb nyertesei – szinte vállalati teljesítményüktől függetlenül – a Mol és a Matáv lesznek. 

Az elemzők abban egyetértenek, hogy az előre jelezhető infláció csökkenni fog, a külső egyensúly ezzel szemben romolhat. A hagyományosan alulértékelt forintról a szakemberek úgy vélekednek, hogy idén akár 5-7 százalékkal is erősödhet a sávszélesítés hatására. Az infláció alakulását – kamatpolitikája által – a jegybank ezentúl kedvezőbben tudja majd befolyásolni. Az új helyzetben a forint árfolyamának 0,35-0,4 százalékpontos erősödése, egy esztendő távlatában önmagában 1,8-2 százalékpontos inflációmérséklődést eredményezhet.

A magasabb árfolyam rontja ugyan a külkereskedelmi egyenleget, mivel a hazai termékek devizában mért drágításával csökken a nettó export, de az idei első negyedév váratlanul jó teljesítménye alapján az elemzők úgy vélik, hogy a külső egyensúlyra éves szinten nem lesz számottevő hatással a forint erősödése. (Emellett a GDP növekedési ütemére sincs hatással az árfolyamváltozás.) 

A Mol talán a legnagyobb haszonélvezője a sávszélesítésnek, hiszen Magyarországon rögzített áron értékesítheti a földgázt, ugyanakkor dollárért vásárolja meg. Ez azt jelenti, hogy idén ezen az üzletágon csak 7 milliárd forintot veszít a nemzeti szénhidrogénipari társaság, jövőre pedig már 15 milliárd forint lehet a deficit mérséklődése. A Mol legutóbbi közgyűlése – igaz, óvatos formában – úgy foglalt állást: meg kell indítani a tárgyalásokat a gázüzletág eladásáról. A jelenlegi helyzetben a kedvezőbb ár elérése nem tűnik álomnak. A Mol szerencsés esetben még azt is elérheti, hogy az esetleg javuló kőolajárak révén 2002-ben pozitív lehet a mérlegük. Ehhez az is hozzájárulhat, hogy a társaság mintegy 300 milliárd forint értékű, dollárban felvett hitelállománya leértékelődik, ezáltal akár 10-12 milliárd forint mérték? árfolyamnyereséget lehet realizálni.

A Matáv is a nyertesek között található. A nemzeti telekommunikációs társaságnak ez idő szerint olyan nagyságú devizahitele van, amelynek leértékelődése révén 6-6,5 százalékos árfolyamnyereséget várnak az elemzők. A Matáv a részbeni tulajdonában lévő Westel-cégek 49 százalékára vonatkozó vételi opciójának ára 885 millió forint, ami 10 milliárd forinttal csökkenhet a forint erősödésének következtében. Az OTP is jogosan reménykedhet.

A vesztesek közé azokat a cégeket várják, amelyek jelentős exportot bonyolítanak le. Ezek közé tartoznak a gyógyszergyárak (talán a Richtert érinti a változás a legkevésbé, az Egis eredménye idén 500 millió, 2002-ben egymilliárd forinttal is csökkenhet), a gépipari cégek (a Rába idén még nem, de jövőre már akár 1,5-2 milliárd forintos veszteséget is elszenvedhet), a Pick Szeged Rt., és az idegenforgalmi társaságok közül egyedüli tőzsdei szereplő: a Danubius Rt. A TVK és a BorsodChem anyagköltségei főként itthon jelentkeznek, így érdemleges pozícióváltozás nem várható.

Olvasson tovább: