Kereső toggle

Nem lesz világgazdasági válság

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Összességében kedvezőnek mondhatók az idei kilátások a gazdasági folyamatokat tekintve. A pénzügyminisztériumi, optimista 5-6 százalékos GDP-növekedés mellett az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet ugyan szolidabb, de továbbra is erőteljes, 4,5-5 százalékos bővüléssel számol. 

A külgazdasági feltételek ugyanakkor az idén nem olyan kedvezőek, mint tavaly voltak, hiszen az amerikai gazdaság lassulása lefelé módosítja a világ gazdaságának növekedési ütemét. Hosszú idő után valószínűleg az idén először megelőzi az öreg kontinens az USA-t, amellett, hogy az EU gazdasági növekedése is csökken. Ez utóbbi momentum negatív hatással lesz a magyar exportteljesítményre, és hozzájárul a folyó fizetési mérleg hiányának növekedéséhez. Az Ecostat kutatói leszögezik azt is, hogy az USA lassuló gazdasága nem okoz világgazdasági recessziót. Soros György is hasonlóképpen fogalmazott: az átmeneti visszaesés nem okoz válságot, a nemzetközi pénzügyi struktúrák erősek, és a válságjelenségekkel szemben több monetáris és fiskális eszközzel lehet harcolni. 

A magyar gazdaság tehát stabil növekedési pályán mozog az idén is, de a külső eladósodás kisebb mértékben emelkedhet. Az Ecostat elemzői szerint várhatóan kedvezően alakul majd az államháztartás, a külkereskedelmi mérleg viszont romlik. Az idén az infláció tovább csökken (7,6-8,6 százalék körül várható), ebben pozitív szerepet játszik az energiahordozók világpiaci árának csökkenése (az Ecostat szerint 25-27 dollár körül áll be az olaj hordónként ára), de negatívan hat az élelmiszerárak erőteljes emelkedése. Lényegesen jobban alakul az idén a lakossági fogyasztás: akár 5 százalékkal is nőhet az idén a tavalyi szinthez képest, és a gyermekes családok helyzete javul.

A GKI Gazdaságkutató Intézet legfrissebb konjunktúra-indexe szerint januárban ugrásszerűen emelkedett a lakosság és az üzleti szféra várakozása, 1998 óta nem tapasztalt pozitív magasságba lendítve ezzel az indexet. Eszerint a háztartások a saját pénzügyi helyzetüket és az ország gazdasági kilátásait – mérsékelten ugyan, de – javulónak látják.

Olvasson tovább: