Kereső toggle

Széchenyi Terv: Sikeres kezdet

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A vállalkozók körében nagy sikert arattak a Széchenyi Terv pályázatai: az első héten több mint 100 ezren olvasták a minisztérium honlapját. Mint ahogy arról már beszámoltunk, az idén 55 féle pályázattal 100 milliárd forint erejéig van lehetőség különböző támogatást igényelni – igaz, az elnyert összeget csak a beruházás, a fejlesztés elvégzése után utalja a tárca. 

Az elbírálás során a pályázatokat olyan alapvető szempontok szerint értékelik, mint például: mennyire korszer? fejlesztés valósul meg a tervezett beruházás által, hány új munkahely létesül a fejlesztés eredményeképpen, vagy mennyire hatékonyan fog hasznosulni az állami támogatás. Már megkezdett beruházásokra nem igényelhetők a támogatások. Az igények rangsorolásakor azok a vállalkozások részesülhetnek előnyben, amelyek hozzájárulnak a gazdaság modernizálásához, a gazdasági szerkezet átalakításához, új szakmastruktúrák megteremtéséhez, illetve annak elősegítéséhez, hogy meg tudjunk felelni az európai uniós csatlakozáshoz szükséges környezetvédelmi előírásoknak stb. A megpályázható összegek jellegüket tekintve vissza nem térítendő támogatások vagy kamattámogatások lehetnek.

A pályázati lehetőségek között szerepelnek az úgynevezett vállalkozáserősítő programok. Ennek keretében pályázatokat lehet benyújtani a kis- és közepes vállalkozások fejlesztéséhez kért vissza nem térítendő kamattámogatásokra. A pályázati feltételek között alapvető kritériumként szerepel a versenyképesség, valamint az, hogy a tervezett beruházások fejlesztési célokat szolgáljanak. A vállalkozóknak biztosítaniuk kell a Gazdasági Minisztériumot (GM) afelől, hogy a tervezett beruházást legfeljebb 2 éven belül meg tudják valósítani, illetve minimum 5 évig fenn tudják tartani. A pénzügyi feltételek között pedig alapkövetelményként fogalmazták meg, hogy a pályázóknak 25 százalékban saját forrással kell rendelkezniük. A vállalkozáserősítő alprogramok közül érdemes kiemelni a kereskedelmi szálláshelyek bővítésére és a kapcsolódó vendéglátásra vonatkozó pontot. Az elbírálásnál előnyben részesítik azokat a pályázókat, akik ifjúsági szállásokat létesítenek, illetve jelentős mértékben hozzájárulnak a belföldi turizmus növeléséhez. Az elérhető támogatás összege itt maximum 75 millió forint.

Lehetőség van kisebb lélegzetvétel? magánberuházások fejlesztésére is, amelyek a nagyobb, átfogóbb tervek megvalósulásának ugyanúgy részét képezik, például ilyenek a háziorvosok, szakorvosok számára igényelhető kamattámogatások, amelyek a felvett hitel után fizetendő kamat 50-70 százalékára vonatkoznak (a mindenkori jegybanki alapkamat százalékában). A felvett hitel vonatkozhat a működtetési jog megvásárlásától kezdődően gépek, berendezések, felszerelések beszerzésére, illetve nagyobb támogatásra számíthatnak azok, akik az önkormányzattól vásárolják berendezéseiket.

Olvasson tovább: