hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sejtek az életért
Közösségi őssejtbank létrehozását szorgalmazza a legnagyobb hazai intézet

2012. 09. 13.
Újabb beteg kisgyerek lépett a gyógyulás útjára Magyarországon, miután privát őssejtbankban tárolt őssejt beültetésével az eddigi eredmények szerint sikerrel kezelték csontvelő-elégtelenségét. Magyarország legnagyobb őssejt-bankjában, a KRIO Intézetben tárolt minták száma rövidesen eléri a 15 ezret. Ekkora mennyiség már egy közösségi őssejtbank létrehozásához is elegendő lenne, ami azoknak a betegeknek a kezelését is segíthetné, akiknek őssejtjeit korábban nem tárolták el.

Egy csontvelő-elégtelenségben szenvedő két és fél éves kisfiú a harmadik beteg, akit sikeresen kezeltek Magyarországon privát őssejtbankban tárolt őssejt beültetésével.

A beavatkozás idén májusban történt: a kisfiú a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyetemi és Oktató Kórház Gyermek Onkológiai és Csontvelő-transz-plantációs osztályán kapta meg testvére őssejtjeit, amelyek az utóvizsgálatok eddigi eredményei alapján sikerrel vették fel a harcot a betegséggel.

A köldökzsinórvérből kinyerhető őssejtek olyan speciális sejtek, amelyek képesek önmaguk megújítására, és át tudnak alakulni más, egyedi funkciót betöltő sejtekké, így pótolva akár elpusztult sejteket, szöveteket is. Az őssejteket már az 1960-as évek óta alkalmazza az orvostudomány terápiákhoz - eleinte csontvelő eredetű őssejteket használtak, a nyolcvanas évek végén azonban előtérbe kerültek a köldökzsinórvér eredetű őssejtek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!