Kereső toggle

Sejtek az életért

Közösségi őssejtbank létrehozását szorgalmazza a legnagyobb hazai intézet

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Újabb beteg kisgyerek lépett a gyógyulás útjára Magyarországon, miután privát őssejtbankban tárolt őssejt beültetésével az eddigi eredmények szerint sikerrel kezelték csontvelő-elégtelenségét. Magyarország legnagyobb őssejt-bankjában, a KRIO Intézetben tárolt minták száma rövidesen eléri a 15 ezret. Ekkora mennyiség már egy közösségi őssejtbank létrehozásához is elegendő lenne, ami azoknak a betegeknek a kezelését is segíthetné, akiknek őssejtjeit korábban nem tárolták el.

Egy csontvelő-elégtelenségben szenvedő két és fél éves kisfiú a harmadik beteg, akit sikeresen kezeltek Magyarországon privát őssejtbankban tárolt őssejt beültetésével.

A beavatkozás idén májusban történt: a kisfiú a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyetemi és Oktató Kórház Gyermek Onkológiai és Csontvelő-transz-plantációs osztályán kapta meg testvére őssejtjeit, amelyek az utóvizsgálatok eddigi eredményei alapján sikerrel vették fel a harcot a betegséggel.

A köldökzsinórvérből kinyerhető őssejtek olyan speciális sejtek, amelyek képesek önmaguk megújítására, és át tudnak alakulni más, egyedi funkciót betöltő sejtekké, így pótolva akár elpusztult sejteket, szöveteket is. Az őssejteket már az 1960-as évek óta alkalmazza az orvostudomány terápiákhoz - eleinte csontvelő eredetű őssejteket használtak, a nyolcvanas évek végén azonban előtérbe kerültek a köldökzsinórvér eredetű őssejtek.

Az emberi szervezetnek ezek a különleges egységei nem csak a vérképző szervek regenerációjában játszanak kulcsszerepet. Ma már rutinszerűen használják őket cukorbetegség, rosszindulatú daganatok, vérképzőszervi és autoimmun kórok gyógyítására, sőt, egyre biztatóbbak az eredmények a szívinfarktuson átesett betegek kezelésében is.

Az őssejtterápia a fejlett világ országaiban szinte mindennapi beavatkozás. Az első műtétet 1988-ban, Franciaországban végezték, amit mostanáig több mint 20 ezer követett. Magyarországon 2001 óta végeznek ilyen transzplantációt. Az első beültetésre, ahol hazai, privát őssejtbankból származó őssejtet használtak fel, 2010-ben került sor.

A KRIO Intézetben tárolt minta segítségével egy leukémiás kisbaba életét mentették meg. Innen származtak a májusi csontvelő-elégtelenségben szenvedő kisfiúba beültetett őssejtek is.

„A szakembereink által levett minták száma hamarosan eléri a 15 ezret, ami rendkívül jó eredmény, ám ezek az őssejtek egyelőre »csak« a tárolást választó családoknak nyújtanak megoldást szükség esetén - mondja dr. Balogh István, a KRIO Intézet vezérigazgatója. -Pedig ilyen mennyiségű őssejt már egy olyan közösségi sejtbank létrehozásához is elegendő lenne, ami a teljes magyar lakosság őssejt-transzplantációs igényét képes kielégíteni" - hívja fel a figyelmet. A közösségi őssejt-bankok azért fontosak, mert ezekhez az intézményekhez azok a bajba jutott családok is fordulhatnak, akiknek korábban - például anyagi okokból - nem volt lehetőségük szüléskor az őssejtek levételére és tároltatására.

A KRIO Intézet éppen ezért állt annak a kezdeményezésnek az élére, amelynek célja az első magyar közösségi őssejtbank létrehozása. Mikor tavaly májusban testvérintézményük, a Lengyel Őssejtbank (PBMK) illetékesei bejelentették, hogy létrehozzák az első állami tulajdonú sejtbankot azok számára, akik támogatják ugyan a köldökzsinórvér megőrzését, de nem kívánják felhasználni azt a későbbiekben, a KRIO Intézet vezetői szándéknyilatkozatot írtak alá, melyben ugyanezt a lépést szorgalmazzák Magyarországon is.

„Tárolási kapacitást akár a már működő hazai őssejtbankok is biztosíthatnak" - teszi hozzá dr. Balogh István.

Hírességek az őssejtlevétel mellett

Az őssejtekhez biztonságos és fájdalommentes eljárás során jutnak hozzá. A gyermek születésekor az orvosok leveszik az anya köldökzsinórvérét, amiből a tárolásra kiválasztott őssejtbank szakemberei izolálják az őssejteket, majd megfelelő laboratóriumi körülmények között tárolják azokat.

A szülők a jelenlegi gyakorlat szerint 20 évre adhatnak megbízást az őssejtek tárolására, ezt követően a gyermek rendelkezhet a tárolás meghosszabbításáról. Ma már bárki rendelkezhet a köldökzsinórszövet és -vér levételéről, tároltatásáról.

Az elmúlt időszakban számos hazai híresség - köztük Szorcsik H. Viktória színésznő, Béres Alexandra fitneszedző - is felsorakozott az őssejttárolás mellett. Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó életbiztosításnak nevezte az eljárást, mondván, lehet, hogy a gyerekének soha nem lesz szüksége az őssejtek nyújtotta segítségre, ám ha mégis, akkor ez utólag nem pótolható.

„Ha bármilyen baj történne, gyorsan hozzá tudunk férni az őssejthez. Soha nem bocsátanám meg magamnak, ha egyszer ne adjisten szükség lenne rá, és nincs" - indokolta kisfia, Zalán születése után Rubint Réka, hogy miért döntöttek az őssejtlevétel mellett.

A Krio Intézet

A KRIO Intézet Magyarország legrégibb és legnagyobb őssejtbankja. 1998-ban alakult bértárolásos spermabankként, majd 2000-ben donor spermabankot hozott létre, 2004-ben pedig elindította az őssejtbank szolgáltatást is. Tagja annak a FamiCord Groupnak, amely Európa egyik legnagyobb őssejtbank- hálózata. Intézményeiben együttesen több mint 50 ezer minta tárolását végzik. A FamiCord eddig 11 sikeres beültetéshez biztosított őssejteket. A KRIO Intézet 2010-ben, Magyarországon elsőként, Európában negyedikként kapta meg az amerikai székhelyű, vérátömlesztéssel és sejtterápiával foglalkozó nemzetközi szövetség, az AABB (American Association of Blood Banks) akkreditációját. Ezzel az általa alkalmazott feldolgozási, fagyasztási és tárolási technológia világszerte elfogadottá vált. Az akkreditációt ebben az évben sikeresen megújították. Az intézet tavaly tavasszal elnyerte az ISO 14001 Környezetirányítási rendszer (Kir) minősítést, amely a már 2005-ben megszerzett 9001 tanúsítvány környezettudatos változata.

További információ: www.krio.hu

Olvasson tovább: