Kereső toggle

Tudósklub

AKTUÁLIS
„Lehetséges, hogy néhány évtizeden belül a mesterséges intelligencia olyan módon múlja felül az ember szellemi kapacitását, amely, ha nem készülünk fel rá, kihívás elé állíthatja az emberiség azon képességét, hogy saját teremtményét irányítsa, és következésképpen akár azon képességét is, hogy saját sorsát kontrollálja, és biztosítsa a faj túlélését.” Mindez nem egy tudományos-fantasztikus film prológusában, hanem az Európai Unió Jogi Bizottságának jelentésében szerepel, és hasonló megállapításokat fogalmaznak meg olyan feltalálók és tudósok is, mint Elon Musk vagy Stephen Hawking. A mesterséges intelligenciával foglalkozó szakemberek szerint ugyanakkor sokkal célravezetőbb a rohamosan fejlődő „okosvilágot” az elektromossághoz hasonlítani. Vagyis a gépek lázadásától aligha kell tartani, mélyreható társadalmi és gazdasági változásokkal azonban érdemes kalkulálni.
KORÁBBI LAPSZÁMOK

2017. 02.10. (XXI/06)

Heller László úttörő tevékenységét számos, a nevéhez köthető szabadalom igazolja: Magyarországon mintegy 50 találmányt szabadalmaztatott, az Egyesült Államokban és Svájcban összesen 24 szabadalmi bejelentést tett.

2017. 02.03. (XXI/05)

A telepátia a Facebook jövője – ezzel válaszolt két éve Mark Zuckerberg arra a kérdésre, hogy mit tekint a „jövő kommunikációs platformjának”, majd kifejtette, miként akarja integrálni ezt az eszközt a közösségi hálózatba. Bár az elmúlt év a...

2017. 01.06. (XXI/01)

Nemcsak az agyi struktúrákat képes átalakítani, hanem a droghoz hasonló függőséget is kialakíthat bennünk az internethasználat – derül ki a Nemzeti Agykutatási Program keretében elvégzett vizsgálatokból. Janszky József neurológus professzor szerint...

2016. 11. 25. (XX/47)

A Különleges Ellátásban Részesülők Támogatásáért Alapítvány és az Élet Menete Alapítvány a múlt héten rendezte meg a Bálint Házban a Különleges Emberek Napját.

2016. 11. 04. (XX/44)

Az „ezredfordulós gondolkodásmód” (Millennial Mentality) először a 2000 környékén született generációra volt jellemző, mára minden korosztályra hatással van.

2016. 10. 14. (XX/41)

Október elején az Egyesült Államok és Kína után az Európai Unió is aláírta az úgynevezett Párizsi Klímaegyezményt.

2016. 09. 23. (XX/38)

Űreszköz soha olyan közel nem jutott a Naprendszer legnagyobb bolygójához, mint augusztus végén a Juno szonda.

2016. 05. 27. (XX/21)

Nikola Tesla (1856–1943) a világ egyik legjelentősebb, szerb származású feltaláló elektromérnöke életének egyik fő epizódját előző cikkünkben már áttekintettük.

2016. 05. 06. (XX/18)

Két kutatócsoport is okot adhat Stephen Hawkingnak a bizakodásra miután az elmúlt napokban egymástól függetlenül bejelentették, hogy kísérleteikkel sikerült alátámasztaniuk a világhírű tudós több mint negyven­éves elméletét.

2015. 02. 06. (XIX/6)

Tudománnyal győznék le az emberi lét két nagy nyomorúságát, a betegséget és a halált...

2014. 09. 12. (XVIII/37)

A skót függetlenedés esetén a piacok igencsak zavarba jönnének.

2013. 05. 03. (XVII/18)

Működő, patkányokba helyezett művesét állítottak elő amerikai kutatók. A mesterséges vese az állatokba ültetve működni kezdett, és képes volt a vér szűrésére, valamint a vizelet előállítására.
Eszközök írányítása gondolatok segítségével, illetve a gondolati szinten zajló kommunikáció eddig csak a sci-fik világában létezett.

2013. 03. 29. (XVII/13)

Az elkövetkezendő években a méhek­ről nem csupán a méz, a méhkas vagy a virágpor, hanem akár a HIV-vírus is eszünkbe juthat majd. A St.

2012. 11. 16. (XVI/46)

A 20. század nyolcvanas éveinek végéig a tudósok azt gondolták, hogy az agy olyan, mint egy gép: ha egy alkatrésze „eltörik”, nem lehet megjavítani.

2012. 10. 31. (XVI/44)

Az Apple megállíthatatlannak tűnő menetelése arra kényszeríti a versenytársakat, hogy újabb termékekkel jöjjenek ki nemcsak a táblagép-, de a telefon­piacokon is.
Két és fél éve jelent meg az iPad, de csak most dől el, hogy kik nyerhetik a „tábla­gép­háborút”. Elég fényesen csillog-e az alma, hogy megnyissa a pénztárcákat, vagy min­den az árcédulán dől el az Amazon javára?

2012. 10. 19. (XVI/42)

Idén a francia Serge Haroche és az amerikai David J.
A testünk sejtjeinek külső hatásokra adott finoman összehangolt válaszát koordináló fehérjék, az úgynevezett G-protein kapcsolt receptorok szerkezetének felfedezéséért Robert Lefkowitz és Brian Kobilka amerikai orvosok kapják idén a k

2012. 10. 12. (XVI/41)

Testben felszívódó elektronikai áramköröket terveztek amerikai kutatók.
A klónozás és őssejtterápia alapját megteremtő felfedezéseik alapján  John B. Gurdon brit és Shinya Yamanaka japán kutatók megosztva vehetik át idén az orvosi-élettani Nobel-díjat.

2012. 09. 28. (XVI/39)

Idén ismét Kölnben rendezték meg a világ legnagyobb fotós szakvásárát, a Photokinát.
Valószínűleg III. Richárd maradványaira találtak angol régészek a Leicesteri Egyetem egyik parkolója alatt még augusztus végén.
Pehelykönnyű, ultravékony, mechanikai szilárdsága az acéllal vetekszik. Az új anyag neve nanokristályos cellulóz, vagy rövidebben nanocellulóz, amely pár éven belül mindennapjaink szerves részévé fog válni.

2012. 09. 21. (XVI/38)

Sokat hallani mostanában, hogy „a zöld tea hatékony a rák ellen”.
Bár az Apple nagy hangsúlyt fektet a robotosításra, az iPhone nagyrészt továbbra is „kézzel készült” termék.
Mi az, amiből eddig több mint negyedmilliárd darabot adtak el, a világ leggazdagabb és leghíresebb cége gyártja, korunk legsikeresebb terméke, és a rajongók képesek hosszú sorokban napokig várakozni, hogy az elsők között juthassanak h

2012. 09. 14. (XVI/37)

Az elektronikai piacot elárasztó tabletek, laptopok és megannyi kütyü globális izgatottságban tartják a fél világot évek óta.

2012. 09. 07. (XVI/36)

Idén is hatalmas tömeg rohamozta meg az évente Berlinben megrendezésre kerülő IFA-kiállítást. A névazonosság ne tévesszen meg senkit.

Oldalak