Kereső toggle

Tudósklub

AKTUÁLIS
KORÁBBI LAPSZÁMOK

2016. 05. 06. (XX/18)

Két kutatócsoport is okot adhat Stephen Hawkingnak a bizakodásra miután az elmúlt napokban egymástól függetlenül bejelentették, hogy kísérleteikkel sikerült alátámasztaniuk a világhírű tudós több mint negyven­éves elméletét.

2015. 02. 06. (XIX/6)

Tudománnyal győznék le az emberi lét két nagy nyomorúságát, a betegséget és a halált...

2014. 09. 12. (XVIII/37)

A skót függetlenedés esetén a piacok igencsak zavarba jönnének.

2013. 05. 03. (XVII/18)

Működő, patkányokba helyezett művesét állítottak elő amerikai kutatók. A mesterséges vese az állatokba ültetve működni kezdett, és képes volt a vér szűrésére, valamint a vizelet előállítására.
Eszközök írányítása gondolatok segítségével, illetve a gondolati szinten zajló kommunikáció eddig csak a sci-fik világában létezett.

2013. 03. 29. (XVII/13)

Az elkövetkezendő években a méhek­ről nem csupán a méz, a méhkas vagy a virágpor, hanem akár a HIV-vírus is eszünkbe juthat majd. A St.

2012. 11. 16. (XVI/46)

A 20. század nyolcvanas éveinek végéig a tudósok azt gondolták, hogy az agy olyan, mint egy gép: ha egy alkatrésze „eltörik”, nem lehet megjavítani.

2012. 10. 31. (XVI/44)

Az Apple megállíthatatlannak tűnő menetelése arra kényszeríti a versenytársakat, hogy újabb termékekkel jöjjenek ki nemcsak a táblagép-, de a telefon­piacokon is.
Két és fél éve jelent meg az iPad, de csak most dől el, hogy kik nyerhetik a „tábla­gép­háborút”. Elég fényesen csillog-e az alma, hogy megnyissa a pénztárcákat, vagy min­den az árcédulán dől el az Amazon javára?

2012. 10. 19. (XVI/42)

Idén a francia Serge Haroche és az amerikai David J.
A testünk sejtjeinek külső hatásokra adott finoman összehangolt válaszát koordináló fehérjék, az úgynevezett G-protein kapcsolt receptorok szerkezetének felfedezéséért Robert Lefkowitz és Brian Kobilka amerikai orvosok kapják idén a k

2012. 10. 12. (XVI/41)

Testben felszívódó elektronikai áramköröket terveztek amerikai kutatók.
A klónozás és őssejtterápia alapját megteremtő felfedezéseik alapján  John B. Gurdon brit és Shinya Yamanaka japán kutatók megosztva vehetik át idén az orvosi-élettani Nobel-díjat.

2012. 09. 28. (XVI/39)

Idén ismét Kölnben rendezték meg a világ legnagyobb fotós szakvásárát, a Photokinát.
Valószínűleg III. Richárd maradványaira találtak angol régészek a Leicesteri Egyetem egyik parkolója alatt még augusztus végén.
Pehelykönnyű, ultravékony, mechanikai szilárdsága az acéllal vetekszik. Az új anyag neve nanokristályos cellulóz, vagy rövidebben nanocellulóz, amely pár éven belül mindennapjaink szerves részévé fog válni.

2012. 09. 21. (XVI/38)

Sokat hallani mostanában, hogy „a zöld tea hatékony a rák ellen”.
Bár az Apple nagy hangsúlyt fektet a robotosításra, az iPhone nagyrészt továbbra is „kézzel készült” termék.
Mi az, amiből eddig több mint negyedmilliárd darabot adtak el, a világ leggazdagabb és leghíresebb cége gyártja, korunk legsikeresebb terméke, és a rajongók képesek hosszú sorokban napokig várakozni, hogy az elsők között juthassanak h

2012. 09. 14. (XVI/37)

Az elektronikai piacot elárasztó tabletek, laptopok és megannyi kütyü globális izgatottságban tartják a fél világot évek óta.

2012. 09. 07. (XVI/36)

Idén is hatalmas tömeg rohamozta meg az évente Berlinben megrendezésre kerülő IFA-kiállítást. A névazonosság ne tévesszen meg senkit.
Újabb dogma látszik megdőlni az orvostudományban.

2012. 08. 31. (XVI/35)

Napjaink egyik legnagyobb kérdése, hogy miként lehetne felváltani a fosszilis alapú üzemanyagokat.
Egy BioWatch nevű rendszer monitorozza az Egyesült Államokat már tíz éve, biológiai fegyverek után kutatva.
Újabb beteg kisgyerek lépett a gyógyulás útjára Magyarországon, miután privát őssejtbankban tárolt őssejt beültetésével az eddigi eredmények szerint sikerrel kezelték csontvelő-elégtelenségét.
Egymilliárd dollár megfizetésére kötelezte az amerikai bíróság a Samsungot, mivel a bíróság szerint bizonyított, hogy a koreai vállalat az Apple több bejegyzett szabadalmát is megsértette.

2012. 08. 24. (XVI/34)

A genetikailag módosított élelmiszerek tengerentúli elterjedésével párhuzamosan nálunk is egyre gyakrabban hallani a GM, a génmódosított vagy genetikailag módosított kifejezéseket, és eljöhet az az idő, amikor a vásárlónak meg kell ho

2012. 08. 17. (XVI/33)

Tudta Ön, hogy 12 másodperc alatt megtehető a Budapest-Bakonybél-távolság az Armstrong-féle űrhajóval? Tudta Ön, hogy a NASA honlapján szerepel a 160001-Bakonybel elnevezésű kisbolygó?
Újabb sikert könyvelhet el a NASA: a múlt héten landolt a Marson az űrügynökség negyedik, Curiosity, azaz Kíváncsiság névre keresztelt űrszondája.

2012. 07. 20. (XVI/29)

Sötétben világító macska, skorpiómérget termelő káposzta és környezetbarát malac; csak néhány azok közül az érdekes élőlények közül, melyek különleges tulajdonságaikat a géntechnológiának köszönhetik. A génsebészet lényege, melyen az egész iparág...

Oldalak