Kereső toggle

Mozdulj rá: Hasznos tippek ülőmunkát végzőknek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Otthon, az autóban, a munkahelyen, úton odafele, a buszon hazafelé – hacsak nincs zsúfolásig tele. Az elmúlt évek felmérései alapján a magyar lakosság jelentős része naponta több mint 5,5 órát tölt ülve.

A foglalkozási ártalmakból fakadó fájdalmak és betegségek élvonalában szerepel az ülő munkát végzőké. Bár az Eurobarometer 2018-as adatai alapján az otthon vagy szabadban mozgással töltött időn az elmúlt években javítottunk, még van hová fejlődnünk. 

Az ülő életmód káros hatása bizonyított, ahogy a mozgás preventív, jótékony szerepe is. Ha huzamosabb időt töltünk egy testhelyzetben, a lágyrészeink alkalmazkodnak, ami az izomegyensúly megbomlásához, ízületek helyzetének megváltozásához, tartóssá válva komolyabb mozgásszervi problémákhoz vezet, az inaktív életmód pedig növeli a szív- és érrendszeri, valamint egyéb belgyógyászati betegségek kialakulásának esélyét.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: