Kereső toggle

Kecskék mentenek meg egy Békés megyei falut

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Tíz évvel ezelőtt még a Parlament előtt koldult Magyardombegyház, a durván eladósodott Békés megyei falu – sikertelenül. Aztán a kecskék és a kecskesajt meghozta az áttörést.

Magyardombegyház Békés megye legeldugottabb zsákfaluja, amely a rendszerváltás óta lassan, de biztosan lépeget az elnéptelenedés útján. Hiába a remek termőföld, ami a maga 48 aranykoronás mutatójával az egyik legkiválóbb föld messze a vidéken, mára mindössze 120-an lakják a települést.

„2010 szeptemberében a Parlament elé mentünk koldulni, hogy így tiltakozzunk, miután kikapcsolták nálunk az internetet és a telefont. Az önkormányzat bankszámlája üres volt, a falu szó szerint fizetésképtelenné vált, nem kaptunk pénzt az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került települések pályázatán sem, így több mint 8 millió forintos adósságunk volt már. Nem tudtuk fizetni a közüzemi számlákat, tartoztunk a háziorvosnak, valamint a segélyekkel és a bérekkel is elmaradásban voltunk” – mondja Dús Ildikó polgármester, aki már annak idején is a település vezetője volt. A koldulásban nem voltak sikeresek, nem kaptak pénzt, sőt, a rendőrség illegális demonstrációnak nyilvánította a megmozdulást, és véget vetett neki.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: