Kereső toggle

Hátországok

Feleségekből First Ladyk

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Minden sikeres férfi mögött áll egy nő – tartja a mondás. A feleség, aki a háttérben támogatja társa ügyeit, legyen szó hétköznapi foglalkozásról, vagy az Egyesült Államok elnöki székében meghozandó döntésekről. Melania Trump, Pat Nixon, Rosalynn Carter, Barbara Bush: hogyan formálta a nőket a közéletben való helytállás?

Donald Trump első választási kampányának idején bejárta a sajtót a feleségéről készült kompromittáló fotó, melyen igen hiányos öltözetben pózol a kamerák előtt. A kép melletti komment az előző, már makulátlanra imázsolt First Ladykkel hasonlította össze Melaniát, feltéve a kérdést: „Tényleg ő lesz a következő?”

A 45. elnökfeleség már férje kampánya ideje alatt szemmel láthatóan visszavett a korábbi életvitelükre jellemző, „hollywoodi” öltözködési stílusból, és a mélyen dekoltált, combvillantó ruhák helyett letisztult, visszafogott eleganciára váltott, mellyel a közéleti szerepvállaláshoz sokkal inkább passzoló imidzset kívánt magáról felépíteni. Díva múltját ugyanakkor kamatoztatta abban, hogy Trump elnök oldalán jó ízlésű, nőies, kifinomult megjelenéssel járuljon hozzá az elnöki párról alkotott kép pozitívabb megítéléséhez. Ugyan a baloldali, liberális portálok, újságírók árgus szemekkel figyelik nemcsak az elnök, hanem felesége minden lépését is, potenciális hibafaktor után kutatva – legyen az egy rosszul megválasztott ruhadarab, egy elejtett vagy könnyen félreérthető mondat, netán diplomáciai baki – általánosságban elmondható, hogy Melania Trump megítélésének jót tett az új szerepkör.

A YouGov közvélemény-kutató cég statisztikái alapján Melania Trump az Egyesült Államok minden idők 24. legismertebb személye – olyanokat utasított ezzel maga mögé, mint Kanye West házastársaként és televíziós személyiségként ismert Kim Kardashian, Eddie Murphy színész vagy Whitney Houston énekesnő.

 

Hírnevét és befolyását Melania leginkább szociális területen kamatoztatja – fókuszának középpontjában gyermekeket érintő társadalmi ügyek állnak, mint az online zaklatásokkal szembeni védelem, az egészséges életmód vagy a megfelelő körülmények megteremtése, ahhoz hogy a bennük levő potenciál kibontakozhasson. Saját projektjei mellett gyakran mutatkozik férje oldalán is különféle diplomáciai eseményeken, legyen az hálaadás napján a ceremoniális elnöki megkegyelmezés egy szerencsés pulykának, vagy egy hivatalos látogatás a Buckingham-palotában. Bár ezeken az eseményeken Melania „hátországként” van jelen csendes támogatásával, saját elmondása szerint meg szokta osztani politikai kérdésekben is a véleményét férjével, aki később vagy megfogadja tanácsát, vagy nem. A kölcsönös véleménycsere és annak megfontolása azonban nem minden elnöki párnál volt magától értetődő jelenség.

Patricia Nixon, a „villámhárító”

Richard Nixon elnöksége az egyik legellentmondásosabb időszak volt az amerikai közéletben. Népszerűsége csúcsán állt újraválasztásakor, elsöprő győzelmet aratott a demokrata George McGovernnel szemben. Majd rá két évvel, 1974 nyarán történelmi pillanat részese lehetett az, aki végighallgatta a Watergate-botrány kapcsán kialakult feszült és bizalomvesztett légkörre hivatkozva lemondó elnököt a televízió képernyőjén. Nixon két év alatt az egekből a mélyre került, mely amúgy is ingatag önértékelését igencsak meggyötörte. A Fehér Ház személyzetének mondott búcsúbeszédét néhány perccel később tudta elkezdeni a tervezettnél, akkora tapsot kapott a leköszönő Nixon család az ott dolgozóktól. Mire szóhoz jutott, Richard visszaemlékezéseiben saját szülei önfeláldozását emelte ki elérzékenyülve, mögötte álló feleségének azonban egy szóval sem mondott köszönetet, noha Patricia Nixon igen sokat tett férje karrierjéért.

Patricia Thelma Ryant független, kalandvágyó, élettel teli fiatal nőként ismerte környezete. Nem egy előnyös helyzetből indult életpályája: tinédzser éveiben veszítette el mindkét szülőjét, ezért keményen kellett dolgoznia, hogy saját magán kívül két öccsét is eltartsa. A nehezített körülmények ellenére a gyönyörű fiatal hölgyből népszerű középiskolai tanár lett, akire felfigyelt egy ambíciózus kaliforniai ügyvéd, Richard Nixon.

A férfi kitartó udvarlása végül célba ért, és az újdonsült Nixon házaspár megkezdte közös – eleinte határozottan politikamentes – életét Kaliforniában.

Mikor néhány év elteltével Richard politikai ambíciói a felszínre törtek, Patricia teljes erőbedobással vetette bele magát férje kampányába. A fiatalkori évek szívóssága a politikai csatatéren is megmutatkozott: noha szíve szerint egy átlagos feleség szerepét élte volna, alárendelte a sajátjait férje céljainak, és fáradhatatlanul dolgozott a választási győzelmekért. Ahogy a közéleti szerepvállalás egyre inkább beszippantotta a leendő elnököt, úgy változott kettejük kapcsolatának természete. Kati Marton: Titkos hatalom című könyvében hosszú fejezetet szentel Patricia és Richard Nixon házastársi kapcsolatának elemzésére. Noha két gyönyörű lánygyermekkel ajándékozta meg őket az élet, a pár kapcsolata a nyilvánosságra való kilépéssel súlyos károkat szenvedett. A vidám, vibráló feleségnek háttérbe kellett vonulnia, meg kellett tanulnia visszafogott sajtónyilatkozatot adni egy-egy közéleti kérdésben, és a saját, életükről alkotott elképzeléseit háttérbe szorítani Richard álmainak megvalósításáért. Mindez talán nem okozott volna akkora törést, ha Richard ezt megfelelő érzékenységgel és méltánylással kezeli – de nem így történt. Nixon ugyan fiatal szerelmesként írt levelében biztosította Patet arról, hogy társasága mindig vonzó lesz számára, és szeretne vele sok időt tölteni;  zárkózott természete a politikai szerepvállalások során egyre inkább hatalmat vett és beárnyékolta kettejük kapcsolatát. Át nem beszélt évek, a közös hálószoba hiánya, párhuzamos világok kiépítése jellemezte ezt az időszakot. First Ladyként Patricia ugyan százszázalékosan igyekezett megállni a helyét, belül azonban sorvadozott. Nyitottsága, kedves bája és kapcsolatteremtési készsége férje hangulati kilengéseinek egyfajta „villámhárítója” is volt. A lelkész és az elnökök című könyvben a szerzők Billy Grahamtől idéznek egy koncerttermi epizódot: „Láttam, hogy nincs műsorfüzete [Nixonnak – a szerkesztő], mire átnyújtottam az enyémet, ő viszont kiütötte a kezemből. Pat odahajolt és beszélt hozzá; nem tudom, mit mondott, de ő végül lehajolt, felvette, majd megfordult, és bocsánatot kért tőlem.”

First Ladyként olyan hagyományokat teremtett meg, mint a Fehér Ház éjszakai kivilágítása, vagy az afrikai körutazás, melyet a mai napig követnek az elnökfeleségek. Szintén az ő nevéhez fűződik a Fehér Ház nagyszabású renoválási projektje, melynek keretében finom stílusérzékét is megcsillogtathatta. Több mint 80 országban járt, és a választási kampányok ideje alatt Amerika összes államába ellátogatott. Külföldi hivatalos útjai során fontos szempontnak tartotta, hogy az embereket a valódi életterükben láthassa, ezért piacokat, kórházakat, iskolákat, árvaházakat is felkeresett a protokolláris rendezvényhelyszínek mellett. Férjével azonban nem jutott dűlőre. Politikai javaslatait Nixon figyelmen kívül hagyta, és saját elképzeléseit akkor is nagyon nehezen tudta érvényesíteni, ha csupán kettejükről volt szó.

Seymour Hersh Pulitzer-díjas újságíró 2018-ban megjelent memoárjában említést tesz egy 1974-ben ki nem szivárogtatott esetről: egy kórházi dolgozó hívta telefonon az akkor már népszerű zsurnalisztát, hogy közölje, Patricia Nixon van náluk, aki férje fizikai bántalmazásai miatt került a sürgősségi osztályra. Hersh végül taktikai okokból nem hozta le a hírt, így az utókor csak évtizedekkel később értesült a történtekről. 

 A múlt árnyait leküzdő, First Lady-pozícióig emelkedő Patricia Nixonban az amerikai álom megtestesítőjét látták sokan. A kamerák előtt mindig összeszedett és jó hangulatú elnökfeleség szigorúan privátként kezelt magánéleti zsákutcái azonban beárnyékolják a „Plasztik Pat” néven elhíresült asszony életútját.

A férjek jobbkezei

Jimmy Carter és az idősebb George Bush ugyan nem tartoztak azonos politikai táborhoz, egy azonban közös volt bennük: mindketten nagyon sokat köszönhettek feleségeiknek abban, hogy az elnöki székig jutottak.

Jimmy Carter egy apró település, a Georgia állambeli Plains prominens tagjaként – mogyorótermesztőként – élte mindennapjait fiatal, vonzó felesége oldalán. Rosalynn és Jimmy még fiatalon szerettek egymásba, de szerelmüket egy életen át megőrizték. A házasság első éveiben az elkötelezetten istenhívő Jimmy a haditengerészetnél töltött be szolgálatot, így életmódjuk – három gyermek mellett is – igen mobilis és független volt, melyet Rosalynn kifejezetten élvezett. Annál kevésbé örült a hírnek, mikor társa bejelentette, hogy apja halála után ő fogja átvenni a családi mogyorófarmot, ezért visszaköltöznek Plainsbe. A fiatalasszony mit sem kívánt kevésbé, mint visszatérni abba a szűk élettérbe, amit házasságkötésükkel maga mögött hagyott. Miután Rosalynn megbékélt a megváltoztathatatlannal, igyekezett a legtöbbet kihozni a helyzetből: szépen lassan átvette a mogyoróraktár irányítását, kereskedelmi tanulmányokat folytatott, és megtanult könyvelni. Az aktív cselekvések által megszerette a munkáját – főleg, hogy közben már a sikerélmények is jöttek. Ezt a pragmatikusan együttműködő hozzáállását férje politikai karrierje felépítése során is sokat kamatoztatta, például egy-egy kampányidőszakban.

Carterékhez hasonlóan Bushék is tizenévesen szerettek egymásba, kölcsönösen az első nagy szerelem volt ez mindkettőjük életében. Keresztény erkölcs, hazaszeretet, odaszántság, stabil családkép olyan közös nézetei voltak a fiatal párnak, melyek mentén tartós alapkövekre tudták építeni házasságukat. Bár a konzervatív családmodell megtestesítőjeként Barbara sohasem vállalt egyéni politikai szerepeket, férje legbelsőbb bizalmasaként komoly ráhatása volt a közélettel kapcsolatos ügyekre is. First Ladyként az analfabetizmus visszaszorítását tűzte zászlóra, emellett szemmel tartotta azokat az eseményeket és legfőképp azokat a személyeket, melyek férjét körülvették.

Míg a Nixon házaspár Richard közéleti szerepvállalásával egyre messzebb sodródott egymástól, addig a Bush és a Carter párosok kapcsolata csak erősödött a közös kihívások alatt. Megtanulták kezelni a nehézségeket, és nem engedték, hogy a politika éket verjen közéjük. Ügyeltek arra, hogy a házastársi intimitás még a Fehér Ház falai között is megmaradjon. Szemben Nixonékkal, a Carter házaspár például esténként rengeteg időt töltött kettesben, hogy átbeszéljék és feldolgozzák a napi eseményeket, vagy hogy szimplán csak élvezzék egymás társaságát. Barbara Bush pedig valóságos oroszlánként őrizte férjével való kapcsolatát. Diane Sawyer CBS-tudósító a következőképpen számolt be a Bush elnök mellett töltött időszakról: „Barbara kijött a sajtószobába, és nekem szegezte a kérdést: »Itt fogsz dolgozni?« Mondtam, hogy igen. »És elkísérsz majd minket az utazásokra is?« Mondtam, hogy igen. Mire a bordáim közé nyomta a könyökét, és azt mondta: »Az elnök az én fiúm, aranyom. Ezt tartsd észben«” – olvashatjuk az életképet Kati Marton könyvében.

Szemben Patricia Nixonnal, Barbara Bushnak közvetlen bejárása volt férjéhez az elnöki évek alatt –ha valami nem tetszett neki, rögtön hozzá nyitott be. George ilyenkor komolyan fontolóra vette Barbara javaslatait.

Mind Bush, mind Carter kitüntetett figyelemben részesítették szívük hölgyét napi munkájuk során is: Barbara Bushról például az a hír járta, hogyha valaki emberileg nem nyerte el a szimpátiáját, lehetett akármilyen hozzáértő szakember, és lehetett akármilyen közel az elnökhöz, joggal számíthatott pozícióvesztésre. Barbara volt George első számú „HR-tanácsadója”, igen jó emberismerő hírében állt. Rosalynnra pedig oly mértékben támaszkodott Jimmy, hogy felesége még a zárt kabinetülésekre is beült csendben jegyzetelni, hogy a nap végén hozzáértően tudja megvitatni férjével a hallottakat. (Ezt a szokásukat egyébként sokan kritizálták, lévén, hogy First Lady ezidáig még sohasem vett részt hasonló egyeztetéseken.) Rosalynn, ahogy korábban mogyorótermesztő-feleségként kitanulta a vállalkozás működtetésének csínját-bínját, elnökfeleségként is a maximumot akarta kihozni szerepéből.

Sem Jimmynek, sem Bushnak nem sikerült az újraválasztási kampány – melyben feleségeik ismét oroszlánrészt vállaltak –, csalódásukat ugyancsak közösen dolgozták fel, és léptek tovább.

Barbara és George, valamint Rosalynn és Jimmy kapcsolata az amerikai elnökök történelmének két leghosszabb házassága. A Bush házaspár tagjai már elhunytak 2018-ban, de a most 95 éves Jimmy és a 92 éves Rosalynn a mai napig szereti kamerák előtt is leplezetlenül kifejezni, mennyire szeretik egymást.

 

Olvasson tovább: