Kereső toggle

A halogatás művészete

Tulajdonság vagy rossz szokás?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A modern embernek annyi dolga van, hogy inkább nem csinál semmit. Lehetne ez a halogatók mottója. De nem az, legtöbben ugyanis úgy hiszik, ez egy adottság, amivel együtt kell élni, mások szerint viszont a történet nem ennyire fekete-fehér.

Előbbi bizonygatására számos biztató videó készült, TED-konferenciákon foglalkoznak a jelenséggel, és neves újságok cikkeznek róla. Sokan úgy értelmezik – magukat is halogatónak nevezők –, hogy ez egy megváltoztathatatlan tulajdonságuk, ami nélkül már nem azok lennének, akik. Viccel próbálják elütni, szórakoztató történeteket mesélnek, s közben bemutatják az ehhez igazított életüket.

Nem új jelenség, az 1970-es években már felmérésekkel próbálták kideríteni, az amerikai lakosság hány százaléka vallja magát halogatónak, az eredmény akkor alig volt számottevő. Évtizedekkel később, 2016-ban viszont már a válaszadók 27%-a mondta azt, hogy ő folyton elodázza a tennivalókat. Egy halogató ezt úgy értékelte TED-es előadásában: ez azt jelenti, hogy Amerika 70%-a hazudik. Azaz: mindannyiunk életében megjelenik ez a hozzáállás, kisebb-nagyobb mértékben.

Mit is jelent halogatni? Amikor matek házit kellene írni, de eszünkbe jut a rég elfeledett  görkorcsolya, amit másfél óráig keresünk aztán a garázsban. A matek házi persze nem lett kész közben, de beesteledett, és a hosszú nap után inkább a jól megérdemelt alvást választjuk. Vagy utána akarunk járni annak, hogy hogyan kell összerakni a múlt héten érkezett bútort, s mire észbe kapunk, éppen a tizenkettedik videót nézzük meg domboldalról leguruló pandákról.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: