Kereső toggle

Az arany éve

Aranybefektetésekről laikusoknak

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az elmúlt időszakban szakértők sora javasolta: fektessünk aranyba. Egy gazdasági laikus számára azonban nagy kérdés, hogy ki és milyen feltételekkel jár jól vele. Szakértő segítségével jártuk körbe a témát

Évezredek óta áhítoznak az emberek az arany után, így volt ez minden hódító hadjáratnál a történelem során, és így van ma is, például az ékszeripar területén. Nem lenne ez így, ha nem őrizné meg az értékét hosszú távon: éppen ebből fakad a befektetési kereslete is.

Annak pedig, hogy stabilan tartja az értékét, egyaránt van előnye és hátránya is, egy dolgot azonban mindenképpen el kell ismerni: hirtelen válság esetén akár életmentő is lehet birtoklói számára. Schmidt Kálmán, a Magyar Aranypiac Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: „az arany mindig is az értékállóság megtestesítője volt, mióta világ a világ”. Évszázadokra visszatekintve az arany megbízható és kiszámítható befektetési formának bizonyult, főleg inflációs környezetben. Minden, a múltban is már tapasztalt világpiaci áringadozás ellenére az arany értéke hosszú távon stabil.

A legutóbbi nagy pénzügyi és gazdasági válságban (2008–2011) is egyértelműen tapasztalható volt az arany iránti kereslet megugrása, emellett a nemzeti bankok is használják az aranyat biztonsági tartalékként.

Az igazi nemzetközi valuta

Többféle befektetési forma és cél is létezik, pont ezért nagyon sokan – kellő ismeret hiányában – rosszul definiálják az aranyat. Sokan a meggazdagodás kulcsát látják benne, azt gondolják, ha aranyat vásárolnak, akkor bizonyára gazdagabbak lesznek – láthatjuk számos filmalkotásban. Azonban a fent említett stabilitásnak pont az a hátránya, hogy ha a piac fejlődik, az aranyba fektetett pénz nem olyan ütemben gyarapodik, mint más jellegű – de nyilvánvalóan kockázatosabb – befektetések esetében. „Egy bérbe adott ingatlanhoz, bankbetétekhez, államkötvényekhez, részvényekhez képest az arany önmagában nem termel hozamot (bérleti díjat, kamatot, osztalékot)” – fejti ki a szakértő. Sőt, rövid távon

kifejezetten rossz befektetés is lehet: „jelentős árfolyamkilengések, így akár veszteségek is mutatkozhatnak az arany árfolyamában, ami különösen annak tükrében lehet kiábrándító, hogy a vevők alapvetően árstabilitást, anyagi biztonságot várnak az aranytól. Ezt hosszú távon nyújtja is az arany, de rövid távon előállhatnak akár nagyobb árfolyamveszteségek is, mint bármely tőzsdei terméknél” – mondta. További hátrányai a tárolás körülményessége, és a magas árrés az adás és a vétel között. Ennek oka, hogy a fizikai arany (befektetési aranyrudak és -érmék) legyártása és eljuttatása a finomítótól a vásárlóig költséges művelet. Az ezzel kapcsolatos költségek vétel és eladási ár között 3 százalék körüli árrést eredményeznek, ami más befektetésekhez képest viszonylag magasnak számít.

Ugyanakkor mégis kiváló mentőöv lehet vésztartalékként, csak az a fontos, hogy ne mindenünk aranyból legyen. Szakértőnk szerint: „Számos befektetési tanácsadó szerint magánszemélyeknek is nemesfémben kellene tartaniuk vagyonuk 5-10 százalékát. Célszerű a magáncélú aranytartalékot hosszabb időn keresztül kisebb mennyiségek fokozatos vásárlásával felépíteni, és ily módon az esetleges árfolyam-ingadozásokat kiátlagolni.” Ha esetlegesen bekövetkezne egy világválság, a kezdeti időszakban

nagyon jól jöhet az aranytartalékunk, mert arra nincs drasztikus hatással a gazdasági változás. „Akinek aranya van, annak mindig van pénze. Az arannyal a nap 24 órájában kereskednek az egész Földkerekségen. Az arany az egyetlen igazán nemzetközi valuta, amely a világon bárhol, bármikor eladható, készpénzre váltható” – magyarázza tovább.

Ahogyan már említettük, az arany esetében sem sziklaszilárd árfolyamról van szó, a kereslet és a kínálat is meghatározza azt. A kínálatnak két forrása van: a bányák kitermelése az egyik, és a törtarany-felhozatal a másik. Minél alacsonyabb az ár, annál kevesebb törtarany jelenik meg a piacon, és a magas költségű bányák is leállnak. Ha magasra emelkedik az ár, akkor sok eladó kínál felvásárlásra törtaranyat, és megnyitnak olyan drágán termelő bányákat is, amelyek egyébként nem lennének gazdaságosak. A mérleg másik oldala pedig a kereslet, amely az arany iránt válságos időkben növekszik. Geopolitikai válságok és krízisek (Közel-Kelet, Irán, Észak-Korea), politikai destabilizáció, gazdasági válságok és recessziók, pénzügyi válságok, inflációs időszakok, negatív reálkamatok mind-mind fokozzák az arany iránti érdeklődést és keresletet.

Azt nem tudni, hogy készülnünk kell-e a közeljövőben bármilyen jellegű válságra, de az nyilvánvaló, hogy az elmúlt időszakban hirtelen nagyon megugrott az érdeklődés az arany iránt a piacon. Egy, a Világgazdaságban megjelent cikk szerzője szerint a világ jegybankjai 50 éve nem látott mértékben vásároltak aranyat. Csak az év első felében 374 tonnát: a lengyel jegybank 100-at, de az orosz és kínai jegybank is jelentősen növelte a készleteit. Tehát a kedvező gazdasági feltételeket kihasználva a világ jegybankjai azonnal aranyfelvásárlásba kezdtek, melynek következtében történelmi szintet ért el az arany árfolyama. Nem olyan régen Magyarország is – 1986 óta először – aranyat vásárolt 350 milliárd forint értékben, amivel tízszeresére növelte a készleteit!

Kedvező környezet

Természetesen magánemberként minket elsősorban nem a jegybankok tevékenysége foglalkoztat, hanem a befektetéseink sikeressége. Ennek fényében jogosan merülhet fel a kérdés: megéri-e most egy átlagembernek aranyba fektetnie a pénzét? Mint korábban említettük, az arany kiváló befektetés lehet, ami kihúzhat bennünket a csávából egy válság esetében, de nem fogja tudni ugyanazt a profitot hozni nekünk, mint más befektetések. Ezt figyelembe véve tanácsos, ha portfóliónknak csak egy kis részét – körülbelül 5-10 százalékát – képezi az arany. Azt is át kell gondolnunk, hogy milyen formában szeretnénk aranyat vásárolni. Gyakori módszernek számít, ha aranyékszerekben tartjuk a vagyonunkat, ezt szinte bármikor pénzzé tudjuk tenni, a másik megoldás pedig a befektetési arany. Egyes elemzők szerint az arany árfolyamának történelmi emelkedése még kitart egy darabig, és amíg ez így van, addig megéri befektetni, de egy régi mondás szerint: „minden hegy után jön egy völgy”– eszerint pedig ez a kecsegtető befektetési lehetőség nem fog örökké tartani. A gazdasági elemzők mérései nem minden esetben egyeznek a valósággal, de az biztos, hogy megéri odafigyelni rájuk, mert abban az esetben, ha igazuk van, a mi üzletünket segíthetik.

Schmidt Kálmánnak arra a kérdésre adott válasza, hogy mit várhatunk a 2020-as évtől arany tekintetében, biztató az aranyat vásárolni vágyók számára: „Az idei év az USA és Kína párharcáról szólt. A kereskedelmi háború borzolta a kedélyeket, a befektetők a kölcsönösen bevezetett védővámok miatt a globális gazdasági növekedés megtorpanásától tartottak. Ezért az USA jegybankja, a FED kénytelen volt beavatkozni kamatfronton, és három alkalommal is csökkentett a kamatrátán, hogy monetáris eszközökkel élénkítse a gazdaságot. Ezek a kamatcsökkentések negatív reálkamatokat eredményeznek. A negatív kamatok miatt az arany vonzó befektetési alternatíva volt a két nagy vetélytársához, a hasonlóan biztonságos bankbetétekhez és az USA-államkötvényekhez képest. Ennek eredményeként az arany jelentős mértékben felértékelődött. Amennyiben az USA és Kína kereskedelmi háborújában rövid távon megegyezés születik, és a felek visszaveszik a büntetővámokat, úgy az arany árfolyama nagyobb mértékben korrigálhat 2020 első félévében. Ugyanakkor a lassan 10 éve tartó töretlen gazdasági növekedés globális lassulására számítunk, ami további pénzügyi beavatkozást, például mennyiségi lazítást tehet szükségessé a vezető jegybankok részéről. Ez az aranynak kedvezhet, így 2020 második felében az aranyár ismét jobban erőre kaphat.”

Összefoglalva: ha úgy döntünk, hogy a megtakarított pénzünket aranyba szeretnénk fektetni, akkor az összegnek csak egy kis részét tanácsos rászánni, mert nem a legjobb profitforrásról beszélünk, ellenben attól nem igazán kell tartanunk, hogy elveszítjük a befektetett pénzünket. Ahogy pedig az elmúlt évtizedekben láthattuk a gazdasági életben, szinte bármikor kitörhet egy válság, ami esetén jó, ha rendelkezünk vésztartalékokkal – erre jó lehetőséget kínál számunkra az arany.

Olvasson tovább: