Kereső toggle

Az arany éve

Aranybefektetésekről laikusoknak

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az elmúlt időszakban szakértők sora javasolta: fektessünk aranyba. Egy gazdasági laikus számára azonban nagy kérdés, hogy ki és milyen feltételekkel jár jól vele. Szakértő segítségével jártuk körbe a témát

Évezredek óta áhítoznak az emberek az arany után, így volt ez minden hódító hadjáratnál a történelem során, és így van ma is, például az ékszeripar területén. Nem lenne ez így, ha nem őrizné meg az értékét hosszú távon: éppen ebből fakad a befektetési kereslete is.

Annak pedig, hogy stabilan tartja az értékét, egyaránt van előnye és hátránya is, egy dolgot azonban mindenképpen el kell ismerni: hirtelen válság esetén akár életmentő is lehet birtoklói számára. Schmidt Kálmán, a Magyar Aranypiac Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: „az arany mindig is az értékállóság megtestesítője volt, mióta világ a világ”. Évszázadokra visszatekintve az arany megbízható és kiszámítható befektetési formának bizonyult, főleg inflációs környezetben. Minden, a múltban is már tapasztalt világpiaci áringadozás ellenére az arany értéke hosszú távon stabil.

A legutóbbi nagy pénzügyi és gazdasági válságban (2008–2011) is egyértelműen tapasztalható volt az arany iránti kereslet megugrása, emellett a nemzeti bankok is használják az aranyat biztonsági tartalékként.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: