hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kínai konyha a világűrben is

2005. 10. 25.
Fei Junlong és Nie Haisjeng asztronautákat kínai specialitásokkal teli éléskamrával lőtték fel az űrbe, így hajójukon egyebek közt tintahal, húsgombóc, marhahús és narancshéj is helyet kapott. Az orbitális étkezésekhez azonban kanalat és villát használtak, mert evőpálcikával meglehetősen nehéz és persze veszélyes súlytalanságban manőverezni.

Kína második, emberekkel végrehajtott űrrepülésén a menü terjedelmesebb, mint a 2003 októberében végrehajtott első misszión volt, ötven különféle ételt kínál a korábbi húsz helyett. A két évvel ezelőtti első kínai asztronauta, Jang Livei bevallása szerint űrétele – például a datolyás csirke – "nagyszer?" volt. De ő csak hideg ételt fogyaszthatott, mert űrjárművének nem volt ételmelegítője. Fei és Nie viszont már túllépett a "hidegburkoló" korszakon, így egyebek közt rizst és dehidratált zöldséget fogyasztottak, amit széles gyümölcsválasztékból válogatott desszertekkel egészítettek ki – eperrel, banánnal, valamint a nagyon édes kínai "hami" dinnyével. (AFP)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!