Kereső toggle

Kínai konyha a világűrben is

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Fei Junlong és Nie Haisjeng asztronautákat kínai specialitásokkal teli éléskamrával lőtték fel az űrbe, így hajójukon egyebek közt tintahal, húsgombóc, marhahús és narancshéj is helyet kapott. Az orbitális étkezésekhez azonban kanalat és villát használtak, mert evőpálcikával meglehetősen nehéz és persze veszélyes súlytalanságban manőverezni.

Kína második, emberekkel végrehajtott űrrepülésén a menü terjedelmesebb, mint a 2003 októberében végrehajtott első misszión volt, ötven különféle ételt kínál a korábbi húsz helyett. A két évvel ezelőtti első kínai asztronauta, Jang Livei bevallása szerint űrétele – például a datolyás csirke – "nagyszer?" volt. De ő csak hideg ételt fogyaszthatott, mert űrjárművének nem volt ételmelegítője. Fei és Nie viszont már túllépett a "hidegburkoló" korszakon, így egyebek közt rizst és dehidratált zöldséget fogyasztottak, amit széles gyümölcsválasztékból válogatott desszertekkel egészítettek ki – eperrel, banánnal, valamint a nagyon édes kínai "hami" dinnyével. (AFP)

Olvasson tovább: