Kereső toggle

Tigris a nappaliban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nemrégiben egy tigris sétált át egy harlemi otthonon, máskor több tucat macska lendült támadásba Troyban, majd egy párduc rémisztgette Long Island lakóit. New York állam törvényhozói is úgy látják, hogy valami nincs rendben ezzel a körképpel. Ennek hatására a közelmúltban egy olyan törvény született, amely szigorítja számos veszélyes, egzotikus állat eladását, tartását és szállítását.

A négy évre szóló törvény – melyet a következő év január 1-jétől szándékoznak hatályba léptetni – korlátozná a vadállatok, köztük a majmok, a nagymacskák, a nagytest? hüllők, a medvék, a farkasok, a prérifarkasok, valamint a mérges kígyók tartását. A törvény megszegőinek első alkalommal ötszáz dollár bírságot kellene fizetniük, minden további áthágásért pedig ezer-ezer dollárt. A törvény értelmében a jelenlegi állattartókat megfosztanák kedvenceiktől mindaddig, amíg nem teljesítenék a korábban már hatályos törvény előírásait. A törvény támogatói szerint egy, az egész nemzetre kiterjedő megoldás szükséges, mivel egyre többször hallani olyan beszámolókat, hogy egy tigris szétmarcangolt, egy kígyó megfojtott, vagy egy majom megharapott valakit. A törvénytervezet szövege szerint az egzotikus állatok ezenfelül olyan betegségeket is hordozhatnak, mint például az Ebola vagy a szalmonella. A bronxi állatkertet is irányító Vadvilág Megőrzése Társaság adatai alapján 10 ezer tigrist tartanak háziállatként az Egyesült Államokban. Ezzel szemben a dzsungelekben, szavannákon és Ázsia erdeiben csupán hétezer tigris él. "Természetszerűleg ez a közbiztonságot veszélyezteti, ugyanakkor az állatokkal szemben sem tisztességes, hogy egy számukra természetellenes környezetben megpróbálják őket megszelídíteni. Ez a munka már egy nagyon hosszú ideje zajló folyamat, nem csupán egy most kitalált valami" – nyilatkozta a demokrata Paul Tonko, aki a törvényhozás alsó-házának tagja
Montgomery megyében. "A vadon élő állatok mindig is vadak maradnak. Túl sok tragédiának lehettünk már eddig is szem- és fültanúi, tovább már nem engedjük, hogy még több állattartó vagy ártatlan ember kerüljön ilyen állatok karmai közé" – mondta a Long Island-i republikánus Carl Marcellino szenátor.

Olvasson tovább: