Kereső toggle

Ausztrál teveimport a Közel-Keletre

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hihetetlen piaci rést fedezett fel egy ausztrál exportőr cég: vadon élő tevéket adnak el a Közel-Keletre, a sivatag vándorainak őshazájába.

Először az 1840-es években szállítottak tevéket Ausztráliába; feladatuk az ország belső, vad területeinek feltérképezésére vállalkozó felfedezők csomagjainak cipelése volt. A kutatások végeztével a felfedezők az állatokat egyszerűen szabadon engedték: ennek köszönhetően az ausztrál bozótban ma már több mint 500 ezer teve bóklászik. Az ausztrál szövetség évente körülbelül tízezer tevét exportál, a kivitel értéke kétmillió dollár körül mozog. Az export az elkövetkező években a 25 ezer tevét is elérheti, a Közel-Kelet hagyományos afrikai beszerzési piacain ugyanis jelentősen megcsappant a kínálat. 

A beduin törzsek által birtokolt tevék hagyományosan Szudánból és Szomáliából érkeztek. Az elmúlt években azonban az afrikai teveállományt száj- és körömfájás, illetve más betegségek tizedelték, így az egyetlen potenciális exportőr Ausztrália maradt. (National Geographic)

Olvasson tovább: