Kereső toggle

Az idő pénz, de mennyi?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Legközelebb kétszer gondoljuk meg, igent mondunk-e, amikor valaki "csak öt perc" figyelmet kér. Hogy hogyan tudjuk meg, öt perc valóban mennyit ér nekünk? Alkalmazzuk azt a matematikai módszert, amelyet nemrégiben fejlesztett ki Ian Walker, az angliai Warwick University közgazdász professzora. A profeszszor megvizsgálta az idő értékét, mivel a felmérések azt mutatták, hogy a megkérdezettek 80 százaléka vásárolna több időt, ha megengedhetné magának. 

Nyilatkozatából azt is megtudjuk, hogy tradicionálisan a fizetések mutatják meg, mennyit ér a munkánk. Ha összehasonlítjuk a kereseteket az adókkal, valamint a különböző régiókban szükséges háztartási kiadásokat, megmérhetjük, egy óra mennyit ér a munkában vagy otthon. Napi szinten alkalmazva Walker úr módszerét, sokkal könnyebben dönthetjük el, hogy éppen nekiálljunk főzni, vagy inkább készételt vásároljunk, netán taxival menjünk vagy inkább tömegközlekedéssel. A
www.barclaycard.co.uk/timeismoney
honlapra látogatók kiszámíthatják egy órájuk pénzbeli értékét úgy, hogy begépelik fizetésüket, a régiót, ahol dolgoznak és munkájuk típusát. Például egy Londonban dolgozó professzornak, aki átszámolva évi 10 millió forintot keres, egy órája 2511 forintot ér a weboldal szerint. Az ebédfőzés munkaideje 2094 forintba kerül, tehát olcsóbb, ha készételt vásárolunk, mint ha magunk készítjük el, figyelembe véve az időnk költségét és a nyersanyag árát. A fogmosás ideje 125 forintba kerül, ám elég nehéz lenne olyan valakit találni, aki kevesebbért megcsinálja helyettünk. (Reuters)

Olvasson tovább: