hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Már az autó is csóválja

2001. 10. 28.
Talán többen ábrándoztunk már, milyen is lenne, ha egy kis műszer segítségével kommunikálhatnánk autónkkal. Nos, a japán Toyota Motor Vállalat és a Sony által közösen kifejlesztett új járm? képes lesz mosolyogni, és sírni is, ha pedig szükséges, szemöldököt ráncolni. 

Az autócsodát, amelyet úgy terveztek, hogy ki tudja fejezni érzelmeit, az ezen a héten kezdődött Tokyo Motor Show-n lehetett megtekinteni először. A négyüléses, 1.5-ös motorral ellátott autó motorházára olyan U-alakú barázdákat terveztek, melyekben fények gyulladnak ki, ha az autó szeretne kifejezni valamit. A fényszórók középen úgy helyezkednek el, mintha szemek volnának, az oldalsó tükrök pedig, mintha a kisautó fülei lennének. Ha a tulajdonos közeledik autójához, vidám narancssárga fény gyullad ki. Defekt esetén, vagy ha az üzemanyag kifogyott, a fények kéken világítanak, a hatást néhány együttérzést kifejező könnycseppel fokozva. Ha viszont élesen kanyarodunk, vagy túl keményen fékezünk, a szín haragos vörösre vált. Az autó hátuljának arculata, hasonlóan elejéhez, szintén vidám képet mutat, ugyanis olyan antennával látták el, amelyet egy farokhoz hasonlóan, az autó képes ide-oda csóválni. A járm? botkormánnyal irányítható, nincsenek pedálok sem. Érzékelőkkel van ellátva, melyek figyelik a vezető érzelmi állapotát, s tanácsot adnak a vezetést illetően. Az intelligens "jószág" a központi monitorra folyamatosan dicsérő vagy figyelmeztető szavakat ír ki. (Reuters)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!