hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kínos zaj és kínos csend

2001. 10. 07.
Egy brit internetes színházi portál felméréséből kiderül, hogy tíz színházba járóból kilencet idegesít a közönség többi tagjának viselkedése. A megkérdezetteket legjobban a cukorkás papír zörgetése irritálja. 

A honlap olvasói körében végzett felmérése azt mutatja, hogy a színházba járók 92 százaléka rendszeresen felkapja a vizet a közönség többi tagjának viselkedésén. A válaszadók 84 százaléka vallja azt, hogy irritációjuk az utóbbi öt évben egyre nőtt, 69 százalékuk pedig szóvá is teszi, ha valami zavarja az előadás élvezetében – adja hírül a BBC. A színházi udvariatlanságok listáján meglepő módon a cukorkás papír hangos zörgetése áll az első helyen; ezt az 500 megkérdezett 79 százaléka jelölte meg mint a legkevésbé tolerálható zajkeltést. Ezt követi a beszélgetés és/vagy sugdolózás, a késés, a mobiltelefon-csörgés, illetve mobiltelefonálás és végül az óracsipogás. "A közvélemény-kutatás komoly tanulsága, hogy a nemtörődömség és a tapintatlanság milyen könynyen tönkre tehet egy nagyszerűnek ígérkező színházi estét" – mondta Terry Paddock, a Whatsonstage.com főszerkesztője. Az egyetlen nyilvánvaló megoldásnak az kínálkozik, hogy a színházakban betiltsák a cukorka, illetve más csomagolt édességek fogyasztását. Az ugyanis, hogy valaki hang nélkül bontsa ki a cukorkát, lehetetlen. Az Amerikai Akusztikai Társaság jelentése szerint még a legóvatosabb, kínosan lassú "eljárás" is zajjal jár, arról nem beszélve, hogy meghosszabbítja az erre érzékeny publikum szenvedését. (Origo)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!