Kereső toggle

Házastársak titkai

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az amerikai házaspárok 40 százaléka bevallottan titkolózik házastársa előtt, bár legtöbbjük nem randevúkról hallgat. Ahogy az egyik legutóbbi, Illinois államban, 1000 férfi és nő között végzett felmérésből kiderült, a leggyakrabban azt hallgatják el egymás elől, hogy mennyit költenek. A Reader\'s Digest közvélemény kutatása szerint a titkolódzó házaspárok 48 százaléka nem vallja be otthon az általa vásárolt termék valódi árát. "Nem hiszem, hogy létezik olyan házasság, ahol ez ne fordulna elő – véli az egyik 26 éve házas válaszadó. – Tudja, én mindig kifogom a jó kis kiárusításokat." Egy másik feleség ellenben így válaszolt: "Nem szeretem elmondani a férjemnek, hogy mennyiért vásárolok, ugyanis attól tartok, hogy redukálná a kosztpénzt."

S nemcsak a nőkkel ez a helyzet, a férfiak körülbelül hasonló hányada viselkedik ugyanígy. Egy férj például az általa vásárolt kis pénztárca árát tartotta titokban felesége előtt, mondván: "A tárca nem volt ugyan nagyméretű, az ára viszont annál inkább." A közvélemény-kutatók nem firtatták a házastárs megajándékozására szánt kiadások költségeit.

A második leginkább eltitkolt dolog – körülbelül a megkérdezettek 15 százaléka számára – a munkában elkövetett hibák, illetve a gyerekek viselkedésének elhallgatása volt. "Számtalanszor előfordul, hogy a gyerekek valami olyan dolgot művelnek, amit, ha a férjem megtudná, dührohamot kapna" – magyarázta egy feleség. A válaszadók mindössze két százalékának – az amerikai férfiak és nők között egyenlően megosztva – volt valamilyen házasságon kívüli kapcsolata, ami titokban maradt. A férjek nagy százaléka mélyen hallgatott ezekről.

Egy másik kérdésre válaszolva 16 százalékukról derült ki, hogy legalább egyszer házassága során azt kívánta, bárcsak ne lenne házas többé. Ennek ellenére természetesen sok ember nem büntetésből, hanem azért tart titkokat, hogy házastársát megkímélje fájó érzésektől. (AP)

Olvasson tovább: